Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Και αν τελικά δώσουν τα 37 δισ. στις τράπεζες;

Και αν τελικά δώσουν τα 37 δισ. στις τράπεζες;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και αν τελικά δώσουν τα 37 δισ. στις τράπεζες;

Το θέμα δημιουργήθηκε από την αναφορά του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου (εκλέχθηκε στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών), σε συνέντευξή του στις 3/7/2019, μόλις 4 μέρες πριν από τις εκλογές. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτό. Όμως, ακόμη και στις επόμενες μέρες, η ίδια άποψη υιοθετήθηκε και από άλλα στελέχη του κόμματος. Τα οικονομικά ΜΜΕ, πέραν από την πολιτική διάσταση του θέματος -φυσιολογική, λόγω των ημερών- δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο τί σημαίνει αυτό για τις ίδιες τις τράπεζες ή για τους μετόχους τους.

 

Από μια σκοπιά, το να μεταφερθούν 37 δισεκατομμύρια ευρώ ή ένα μέρος τους, από το απόθεμα του Κράτους -το οποίο λειτουργεί ως εγγύηση για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν στα επόμενα 3-4 έτη- ένας πελάτης της τράπεζας ή κάποιος που προτίθεται να ζητήσει δάνειο από μία τράπεζα, το βλέπει ως μία θετική εξέλιξη. Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας για την ευκολότερη και αμεσότερη διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της δομή και θα επιτρέψει την αύξηση των χορηγήσεων.

 

Όμως, μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι θετική για τους μετόχους ειδικότερα και τη χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα. Ο λόγος είναι ότι, η μεταφορά κεφαλαίων προς τις τράπεζες, μπορεί να γίνει μόνον μέσα από αύξηση κεφαλαίου. Όμως, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών κινούνται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα (με βάση το κλείσιμο της 5/7/2019, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφθανε στα 8,4 δισ. ευρώ), η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους -και ενδεχομένως και με την παραίτηση των παλαιών μετόχων- θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεράστιο dilution (“διήθυση” ή αραίωση μετοχών) από την έκδοση εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων μετοχών, άγνωστο σε ποιά τιμή, αλλά σαφώς σε χαμηλότερη από την τρέχουσα. Με μαθηματική ακρίβεια, αυτό σημαίνει πτώση. Και όχι μόνον για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά μία μεγάλη "ταλαιπωρία" και για το σύνολο της αγοράς.

 

Βέβαια, το θέμα του “σπασίματος” του κουμπαρά με το εθνικό απόθεμα και της μεταφοράς κεφαλαίων προς τις τράπεζες, δεν είναι τόσο απλό θέμα, αφ’ ενός μεν επειδή ήδη έχει διαψευσθεί από το (νέο) Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και επειδή κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν μία σοβαρή πολιτική αναστάτωση, σε μία περίοδο που ουδείς την επιθυμεί.

 

Αυτός είναι ο λόγος της σημερινής πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς; Κατά την άποψή μας, είναι ο βασικότερος. Οι άλλοι λόγοι είναι η ρευστοποίηση κερδών που έχουν ήδη δημιουργηθεί, με βάση τη ρήση “αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός”, αλλά και οι φόβοι που δημιουργήθηκαν σήμερα για διαγραφή του ΟΠΑΠ από το Χρηματιστήριο, λόγω της δημόσιας προσφοράς που υποβλήθηκε για τη μετοχή. Δυστυχώς, στο ζήτημα του ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε από την εταιρία, αλλά ούτε και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο.

Αν η σημερινή πτώση οφείλεται απλά σε ρευστοποίηση κερδών, δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Η αγορά θα ανακάμψει και όλα θα πάρουν το δρόμο τους, ανάλογα και με τις πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις. Αν όμως, η πτώση της αγοράς οφείλεται σε κάποιο σοβαρό ενδεχόμενο πραγματοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, τότε όντως υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμησή μας είναι ότι, μία τέτοια μεταφορά κεφαλαίων, τελικά δε θα επιχειρηθεί, λόγω της πολιτικής αναστάτωσης που μπορεί να υπάρξει αφού, η μεταφορά κεφαλαίων συνεπάγεται το αίτημα της χώρας για "προληπτική γραμμή στήριξης και υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς νέων ελέγχων.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text