Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών δρομολογεί η R Energy 1

Παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών δρομολογεί η R Energy 1

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών δρομολογεί η R Energy 1

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Στις 23 Ιουλίου 2019 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της R Energy 1, της εταιρείας του Γιώργου Ρόκα που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως” για την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η R Energy 1 είναι ήδη εισηγμένη, από τον Αύγουστο του 2016, στην "ΝΕΑ Αγορά” (Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Παράλληλα έχει εκδώσει ομόλογο το οποίο επίσης διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά του ΧΑΚ.

Εφόσον οι μέτοχοι ψηφίσουν υπέρ της παράλληλης εισαγωγής και δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, θα πρόκειται για την πρώτη παράλληλη εισαγωγή εταιρείας που είχε εισαχθεί στο ΧΑΚ, από τις πολλές που το τελευταίο διάστημα βρήκαν "καταφύγιο” στην Κύπρο.

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και ιδρύθηκε το 2011 σήμερα βρίσκονται 27 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 7,4 MW, σε Λάρισα, Ζάκυνθο, Λακωνία, Θήβα.

Στα αμέσως προσεχή σχέδια της εταιρείας είναι να επεκταθεί τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά πάρκα, όσο και σε αυτή της αιολικής ενέργειας. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 2,95 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Γιώργος Μ. Ρόκας, ο οποίος συνεχίζει την πορεία της ομώνυμης οικογένειας στην ελληνική αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας

Η "Χ. Ρόκας ΑBEE" που ήταν από τις πρωτοπόρους στην αγορά της πράσινης ενέργειας, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την κατασκευή Αιολικών Πάρκων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν της ανατέθηκε από τη ΔΕΗ η κατασκευή 5 πάρκων συνολικής ισχύος 10,2 ΜW.

Η εταιρεία έδειξε επίσης από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον της και για την Ηλιακή Ενέργεια, καθώς τον Απρίλιο του 2001 ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός Φ/Β ισχύος 171.6 ΚW, στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ένα από τα πρώτα τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα.

Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 7 χρόνων ο όμιλος Ρόκα κατάφερε να κατασκευάσει Αιολικά Πάρκα ισχύος πάνω από 250 MW σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία περίπου τα 200 MW ανήκαν στην εταιρεία και λειτουργούσαν για λογαριασμό της.

Το 2004 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ισπανικού κολοσσού Iberdrola που αρχικά αγόρασε ποσοστό 21% απευθείας από το Χρ. Ρόκα. Τα αμέσως επόμενα χρόνια η Iberdrola ενίσχυσε το μερίδιό της και έφτασε να κατέχει αρχικά 49,9% των μετοχών το 2007 και σταδιακά απέκτησε το 100% προχωρώντας στη διαγραφή των μετοχών της Ρόκας – Iberdrola από το Χρηματιστήριο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξαγοράς του ομίλου Ρόκα από την Iberdrola και μεταξύ του 2004 και του 2007, ο Γεώργιος Μ. Ρόκας προέβη σε πώληση μέρους των ποσοστών του στην οικογένεια Ρόκα και στην Iberdrola. Έκτοτε διεκόπη και η ενεργός ανάμιξή του στον όμιλο Ρόκα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text