Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σήμα Πάουελ για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Σήμα Πάουελ για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σήμα Πάουελ για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Δύο ήταν τα μηνύματα του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Πρώτον, η Fed οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από πολιτικές πιέσεις και, δεύτερον, ότι στο τέλος του μήνα πιθανότατα θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Ο Πάουελ υποστήριξε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το εμπόριο και ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ασθενής. Ο Πάουελ μίλησε επίσης για ασθενή πληθωρισμό στις ΗΠΑ και για περιορισμό των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters. Ως αποτέλεσμα, επιβαρύνεται η οικονομία των ΗΠΑ και η Fed οφείλει να «δράσει καταλλήλως», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, παρότι η αμερικανική αγορά εργασίας ανθεί με ποσοστό ανεργίας στο 3,9%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο Πάουελ διαφωνούσε στο παρελθόν με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και για τον λόγο αυτό η τράπεζα έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει «πεισματάρικο παιδί». Ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο έχει απειλήσει ότι θα απομακρύνει τον Πάουελ, αλλά και ότι θα συμπληρώσει το συμβούλιο της Fed με στελέχη που υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Η Fed θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για την οικονομία και δεν θα λάβει υπόψη καμία πολιτική πίεση, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Πάουελ, σύμφωνα με την Washington Post. Η τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ 2,25% και 2,50% από τον Δεκέμβριο. Μετά τις δηλώσεις Πάουελ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ είναι πιθανό να μειωθεί έως και 50 μονάδες βάσης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text