Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ομολογιακή έκδοση ύψους 175 εκατ. ευρώ από την Attica Group

Ομολογιακή έκδοση ύψους 175 εκατ. ευρώ από την Attica Group

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομολογιακή έκδοση ύψους 175 εκατ. ευρώ από την Attica Group

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα 22 θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Attica Α.Ε. Συμμετοχών (Attica Group) ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα δώσει τις εναπομείνασες εγκρίσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Attica Group ανοίγει έτσι τον χορό των επιχειρήσεων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση, που θα είναι εξασφαλισμένη με το ενεργητικό της εταιρείας (πλοία), έχει προαναγγελθεί πριν από το Πάσχα, αλλά η διοίκηση στου ακτοπλοϊκού ομίλου επέλεξε να περιμένει τη διεξαγωγή των εκλογών. Να σημειωθεί πως τα ενσώματα πάγια του ομίλου, στη συντριπτική τους πλειονότητα πλοία, ανέρχονταν στα τέλη του 2018  στα  690,36 εκατ.  Το ομόλογο θα είναι ύψους έως και 175 εκατ. ευρώ και το επιτελείο της Attica στοχεύσει σε επιτόκιο της τάξεως του 3%, και ει δυνατόν χαμηλότερο, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση του μέσου κόστους δανεισμού του ομίλου.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης είναι μάλλον αναμενόμενη με βάση το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται ήδη σε τράπεζες και χρηματιστηριακές από το ευρύ κοινό. Ενα κομμάτι της έκδοσης θα διοχετευθεί σε θεσμικούς και άλλο σε ιδιώτες. Οι ομολογίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ελληνική κεφαλαιαγορά.  Η Attica Group, ιδιοκτήτρια και λειτουργός των Blue Star Ferries, Superfast Ferries και της Hellenic Seaways, με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό με χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος, ενώ μέρος του προϊόντος της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί και για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της Attica, ο συνολικός της δανεισμός στα τέλη του 2018 ανερχόταν στα 346,08 εκατ. ευρώ.

Ετσι η Attica εμφανίζεται έτοιμη να αναχρηματοδοτήσει περίπου το 50% του δανεισμού της με επιτόκιο που θα διαφοροποιηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Ειδικότερα, στα τέλη του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης το μέσο επιτοκιακό κόστος ήταν της τάξεως του 5,75%. Τώρα, με δεδομένη τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη της διάθεσης ανάληψης ελληνικού ρίσκου από πλευράς ξένων επενδυτών, εκτιμάται πως μπορεί η νέα ομολογιακή έκδοση να τιμολογηθεί αξιοσημείωτα χαμηλότερα, επιτρέποντας στην εταιρεία να μειώσει τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης του χρέους της.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text