Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Πιέσεις τραπεζών στην Creta Farms για είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Πιέσεις τραπεζών στην Creta Farms για είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέσεις τραπεζών στην Creta Farms για είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Πληθαίνουν οι πληροφορίες στην αγορά για επιδείνωση των προβλημάτων ρευστότητας στην Creta Farms και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί θεωρούν ότι σύντομα θα αντιμετωπίσει ζητήματα στην παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά της. Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες και για επικείμενο σφράγισμα επιταγών της από προμηθευτές.

Παράλληλα, άλλες πηγές αναφέρουν πως οι πιστώτριες τράπεζες έχοντας διαπιστώσει αυτή την κατάσταση, επισπεύδουν διαδικασίες για τη στήριξη της εταιρείας, χωρίς όμως αυτές να περιλαμβάνουν απαραίτητα τη διατήρηση της υπάρχουσας μετοχικής σύνθεσης.

Οι πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι μετοχές αυτές είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018. Τα προβλήματα που αναφέρονται από την πλευρά του απομακρυνθέντος Κωνσταντίνου Δομαζάκη περιλαμβάνουν μείωση παραγωγής, έλλειψη κωδικών, περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια πρώτων υλών και δη κρέατος, καθώς και καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και των προμηθευτών.

Τώρα οι τράπεζες φέρονται να απέστειλαν επιστολή στο Δ.Σ. της Creta Farms και στους δύο βασικούς μέτοχους, Κωνσταντίνο και Εμμανουήλ Δομαζάκη, με την οποία ζητούν τη συναίνεσή τους ώστε να ξεκινήσουν οι ίδιες διαδικασία αναζήτησης και επιλογής στρατηγικού επενδυτή για την είσοδό του στην εισηγμένη με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η άδεια από τους δύο βασικούς μετόχους είναι απαραίτητη, καθώς κατέχουν αμφότεροι άνω του 33% (καταστατική μειοψηφία) του μετοχικού κεφαλαίου και μπορούν να μπλοκάρουν τέτοιες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανέθεσε στην Deloitte τη διενέργεια ελέγχου επί των καταγγελιών Κ. Δομαζάκη για κακοδιαχείριση. Υπενθυμίζεται πως ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms έχει εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για περαιτέρω διερεύνηση από τις Αρχές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου δεν γεφύρωσε τις διαφορές ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον Μάνο Δομαζάκη, τροφοδοτεί ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με γνώση των ευρημάτων του ελέγχου που διενήργησε η PwC στην Creta Farms για το επίμαχο ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ, που ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης θεωρεί μέρος χρηματικής απαίτησής του από την εταιρεία, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για τη διαδρομή των χρημάτων, με τις ευθύνες να εμφανίζονται διάχυτες σε διάφορες πλευρές.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφών βασικών μετόχων έχει συμπαρασύρει παραπάνω από δύο ελεγκτικές εταιρείες στη δίνη της ενώ, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην αγορά, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανοίξει υποκατάστημα στα γραφεία της Creta Farms». Προ έτους, ύστερα από σειρά ετών όπου τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της αλλαντοβιομηχανίας διενεργούσε η Grant Thornton, ανέλαβε η KPMG. Τον έλεγχο για την Creta Farms για τη διαδρομή των 11,6 εκατ. ευρώ ανέλαβε η PwC. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το όνομα της Deloitte, καθώς είχε ξεκινήσει έλεγχο στην Creta Farms το 2018, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε (σχετική ενημέρωση έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αλλά και της Baker Tilly, καθώς εφέρετο να έχει προσληφθεί από τον Κ. Δομαζάκη.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text