Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Δέσμια ισχυρών αναταράξεων η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Δέσμια ισχυρών αναταράξεων η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δέσμια ισχυρών αναταράξεων η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μέσα στο 2020, με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δηλώνει πως οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν πλήξει τις εξαγωγές και τη μεταποίηση. Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι η εύρωστη αγορά εργασίας στηρίζει την ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας εάν υπάρξει «κλιμάκωση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο». Υπάρχουν, όμως, και άλλοι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως ένα σκληρό Brexit και το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της. Ολοι αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες «φαίνεται πως αλληλοσυνδέονται περισσότερο από ποτέ σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία», συμπεραίνουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα βαδίσει με ρυθμό 1,2% το 2019 και 1,4% το 2020. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε αμετάβλητες τις οικονομικές προβλέψεις για το 2019, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω αυτές για το 2020, από το 1,5% που είχε ανακοινώσει τον Μάιο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί της Κομισιόν, τότε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα έχει κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς από το 2018. Η Κομισιόν αναθεώρησε, επίσης, προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, διαβλέποντας πως οι τιμές θα αναρριχηθούν μόνον 1,3% το 2019 και το 2020, από το 1,4% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο. Για πρώτη φορά η Κομισιόν απέκλεισε λόγω Brexit τη Βρετανία από τις προβλέψεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,4% το 2019 και κατά 1,6% το 2020.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, λόγω της εξάρτησής της από τις εξαγωγές αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί η προχθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής BASF, του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στην Ευρώπη, για μεγάλη πτώση της κερδοφορίας του μέσα στο 2019, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας. Δεδομένων των υποτονικών επιδόσεων που παρουσιάζουν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι Βρυξέλλες προσβλέπουν στην ισχυρή ανάπτυξη των χωρών στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στις αντοχές του κλάδου υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας. «Η αγορά εργασίας παραμένει ένα θετικό σημείο αναφοράς για την προοπτική της ζώνης του ευρώ, αν και είναι επίσης εκτεθειμένη στην παρατεταμένη εξασθένηση της μεταποίησης και της εξωτερικής ζήτησης».

Η Κομισιόν αναφέρει, ειδικότερα, πως η οικονομική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής, μπορεί να εντείνουν την εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου, επηρεάζοντας άλλες περιοχές και τομείς της οικονομίας.

Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υιοθετήσει μια πολιτική προστατευτισμού, που πρακτικά σημαίνει πως η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της. Αυτό δεν ανάγκασε μόνον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαράξει μια νέα στρατηγική απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και να αναζητήσει ή να επιταχύνει τη σύναψη νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες.

Σε στασιμότητα η Ιταλία

Χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη Γερμανία συγκριτικά με τον Μάιο, υπολογίζοντας πως θα ενισχυθεί κατά 0,5% το 2019 και κατά 1,4% το 2020. Ο δομικός πληθωρισμός –εξαιρουμένων τιμών ενέργειας και τροφίμων– αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος το 2019 και να παρουσιάσει μικρή αύξηση το 2020, μια πρόβλεψη που ενισχύει προσδοκίες για τη λήψη μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οριακή θα είναι φέτος η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ιταλία, την υπ’ αριθμόν 3 οικονομία στην Ευρωζώνη, φθάνοντας μόνο το 0,1% για να αναρριχηθεί 0,7% το 2020, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Κομισιόν. Οι χαμηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά οι επενδύσεις θα παραμείνουν υποτονικές λόγω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Θετικό ρόλο, ωστόσο, παίζει στις ιταλικές τράπεζες η πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, δημιουργώντας ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη χρηματοδότησή τους.   Υψηλότερες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για τη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, για το τρέχον έτος συγκριτικά με τη Γερμανία και την Ιταλία. Εντούτοις, η Κομισιόν προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2019 από το υψηλότερο 1,7% που ίσχυε το 2018, φθάνοντας το 1,4% μέσα στο 2020. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία, ενώ πιέσεις θα ασκηθούν από την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text