Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώθηκε ήπια τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 101,0 μονάδες (από 100,8), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1).

Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, εξελίξεις που φαίνεται να αποτιμήθηκαν θετικά.

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν ήπια ανοδικές τάσεις, με ισχυρότερη ενίσχυση στο Λιανικό Εμπόριο. Για τέταρτο συνεχή μήνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται και φέρνει το δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.

Βεβαίως σχεδόν από το 1981 πάντα προεκλογικά ο δείκτης αυτός ενισχύεται σημαντικά. Οι άμεσες ενέργειες της νέας κυβέρνησης αναμένεται όχι μόνο να καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως να οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα. Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επηρεάσει τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε κατεύθυνση και ένταση οι οποίες θα αποτυπωθούν από την έρευνα του Ιούλιου. Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, κυρίως λόγω των καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και της ανόδου της τρέχουσας ζήτησης.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνει ενίσχυση τον Ιούνιο, στις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.).

Το γεγονός αυτός αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες. Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο, σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενσωματωθεί η επίδραση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Επιπροσθέτως, η επιτυχής έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιφέρει συγχωνεύσεις μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων 3 αντανακλούν μια αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.

Τέλος, η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, ενώ η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζει και την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2019 ανήλθαν στα €4,8 δισεκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανοδική ήταν ή τάση και στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 3,9%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €10,7 δισεκ. Όσο αφορά στις εξαγωγέςπροϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο τετράμηνο του 2019, αυτές ξεπέρασαν τα €7,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5,3% (από €7 δισεκ. ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνεται ηπιότερη άνοδος, κατά 5,7%, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 2,2%, προσεγγίζοντας τα €5,5 δισεκ.

Ελαφρώς ηπιότερη ήταν η άνοδος στο σύνολο των αγαθών (+5,0%), με το ελλειμματικό ισοζύγιο να ξεπερνά οριακά τα €7,2, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6% το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σχεδόν στα €13 δισεκ. (από €12,2 δισεκ.), σημειώνοντας ενίσχυση της τάξης του 5,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σχεδόν στα €5,6 δισεκ. (+6,6%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, βελτίωση σημειώνεται στο αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε ήπια, με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.

Αναλυτικότερα: Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε στις +27 (από +25 μον.), με το 39% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ενίσχυση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 15%) μείωσή της.

Όσο αφορά στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφονται μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκαν κατά 4 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις +10 μονάδες, όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού, όπου, αν και ο δείκτης παρέμενε σε αρνητικό έδαφος, βελτιώθηκε ήπια (-10 από -12 μον. το ισοζύγιο), σε αντίθεση με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, όπου ο δείκτης υποχώρησε στις +21 (από +28) μονάδες.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής βελτιώθηκαν οριακά, στους 4,8 (από 4,6) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να κινείται και αυτό υψηλότερα, στο 72% (από 70,3%). Όπως έχει ήδη επισημανθεί και σε προηγούμενα δελτία, μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Πηγή: www.economistas.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text