Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση για φοροελαφρύνσεις - πλεονάσματα

Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση για φοροελαφρύνσεις - πλεονάσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι θα κρίνει τη διαπραγμάτευση για φοροελαφρύνσεις - πλεονάσματα

Της  Δήμητρας Καδδά

Πριν κλείσει μία βδομάδα από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, ξεκινά η πρώτη "διαπραγμάτευση" με τους θεσμούς για το νέο φορολογικό πακέτο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα (που πρέπει να αποδείξει ότι θα κομίσει η νέα κυβέρνηση), για τις τράπεζες και για τις μεταρρυθμίσεις.

Οι θεσμοί κατεβαίνουν στην Αθήνα σε 2 επίπεδα:

Μία μικρή ομάδα τεχνικών κλιμακίων ξεκινά τη "σάρωση" της ελληνικής οικονομίας ούτως ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση κατά την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης. Και τούτο  καθώς η 4η αξιολόγηση τυπικά αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Οι θεσμοί, μετά το Eurogroup και τη ΔΕΘ θα έρθουν και "επισήμως" στην Αθήνα. Θα επανεξεταστεί το δημοσιονομικό/αναπτυξιακό πεδίο αλλά και η πρόοδος που θα έχει μεσολαβήσει στα εκκρεμή προαπαιτούμενα ως "μέτρο" της πορείας της κυβερνητικής πολιτικής

Υπάρχουν όμως και άτυπες συναντήσεις σε επίπεδο "κορυφής". Σήμερα το μεσημέρι θα λάβει χώρα το πολιτικό "ραντεβού" μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ. Αύριο συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιούνται τα ραντεβού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων των 2 θεσμών είναι ομιλητές αύριο στο συνέδριο του Economist. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έκθεση του ΔΝΤ που αναβλήθηκε λόγω των εκλογών αλλά και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει και για τις προθέσεις της αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που οριστικοποιεί, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Σημείο αιχμής -τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους θεσμούς- είναι το πεδίο των τραπεζών και πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση στο κρίσιμο θέμα της ΔΕΗ, αλλά και να επιταχύνει την έκδοση των ΚΥΑ για το Ελληνικό.

Θα παρουσιαστούν στους θεσμούς οι "φάκελοι" που παρέλαβαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι υπουργοί με το έργο προτεραιότητας σε κάθε πεδίο, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί τις επόμενες εβδομάδες να αποδειχθεί στους θεσμούς ότι είναι δυνατή η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η στήριξη των εσόδων μαζί με ένα φορολογικό πακέτο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η πρόθεση της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί όχι μόνο στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και στους 2 Προϋπολογισμούς του Σεπτεμβρίου με βάση τους οποίους θα γίνει η διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα και όχι μόνο.

Παράλληλα, θεωρείται ως μοχλός ώθησης της οικονομίας γενικότερα ο σχεδιασμός για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά και για μία νέα έξοδο στις αγορές με στόχο καλής "ποιότητας" επενδυτές.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text