Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε χαμηλό 27 ετών η ανάπτυξη στην Κίνα, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης

Σε χαμηλό 27 ετών η ανάπτυξη στην Κίνα, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε χαμηλό 27 ετών η ανάπτυξη στην Κίνα, εξαιτίας της εμπορικής διαμάχης

Η κινεζική οικονομία σημείωσε το β΄ τρίμηνο τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το 1992, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει υψηλό τίμημα πλήττοντας τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ωστόσο, η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων στην Κίνα τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι αρχίζουν και επιδρούν θετικά στην πραγματική οικονομία τα μέτρα στήριξής της που έχει λάβει το Πεκίνο στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου.

Το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 6,2%, δηλαδή τον χαμηλότερο από το 1992, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή τριμηνιαίων στοιχείων, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Το α΄ τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 6,4% και το σύνολο του 2018 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6%. «Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επιβράδυνση το β΄ τρίμηνο, αλλά νομίζω πως βλέπουμε και σταθεροποίηση», σχολίασε στο Bloomberg η Γουάνγκ Τάο, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην UBS, προσθέτοντας ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το ύψος των απαιτούμενων αποθεματικών στην περίπτωση που επιβάλλουν οι ΗΠΑ υψηλότερους δασμούς και στις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα.

«Ανησυχίες περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και περί συνέχισης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας. Στην εσωτερική αγορά είναι ακόμη ασαφές κατά πόσον θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων», εξηγούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics Ντέιβιντ Κιου και Κιαν Γουάν. Τον Ιούνιο, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο, ενώ η ενίσχυση των επενδύσεων το α΄ εξάμηνο δείχνει και αυτή πως αρχίζουν να λειτουργούν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει λάβει το Πεκίνο, κυρίως η μείωση φορολογίας και η ενίσχυση της ρευστότητας. Σε αυτό το διάστημα ενισχύθηκαν οι επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες και μειώθηκαν οι επενδύσεις από τις κρατικές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση διοχετεύει ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα. Στη μεταποίηση οι επενδύσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 3% και στις υποδομές υπήρξε άνοδος κατά 4,1%. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες ενδείξεις περί επιβράδυνσης της Κίνας, γράφοντας στο Twitter: «Οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν σημαντική επίπτωση σε εταιρείες που θέλουν να εγκαταλείψουν την Κίνα για χώρες χωρίς (επιπλέον αμερικανικούς) δασμούς». «Χιλιάδες εταιρείες φεύγουν. Γι’ αυτό θέλει η Κίνα να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ και εύχεται να μην είχε σπάσει την αρχική συμφωνία», προσέθεσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text