Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Από τη "φούσκα" του 1,4 δισ., προσγειώθηκε στα 359 εκατ. ευρώ

Folli Follie: Από τη "φούσκα" του 1,4 δισ., προσγειώθηκε στα 359 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Από τη "φούσκα" του 1,4 δισ., προσγειώθηκε στα 359 εκατ. ευρώ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δεκαπέντε μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων με επίκεντρο της δραστηριότητες του Ομίλου στην Ασία, η φούσκα της Folli Follie Group αποτυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Οι αναμορφωμένες λογιστικές καταστάσεις της επίμαχης χρήσης του 2017 δόθηκαν στη δημοσιότητα, ώρες μετά την έλευση της σχετικής προθεσμίας και έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, θέτοντας - με την υπογραφή του ΔΣ και τον έλεγχο από την PwC – επί πραγματικής βάσης την χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου και της εταιρείας.

Με βάση τον νέο αναμορφωμένο ισολογισμό της FFG, οι διαφορές με την "αμαρτωλή" χρήση του 207 είναι τεράστιες και η "νέα" FFG έχει τουλάχιστον το 1/3 του μεγέθους αυτής που παρουσιάζονταν με παραποιημένα στοιχεία. Στον αναμορφωμένο ισολογισμό, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώνονται στα 359 εκατ. ευρώ, με ζημιές προ φόρων 127,8 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 136 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 628 εκατ. ευρώ (σύνολο υποχρεώσεων 725 εκατ. ευρώ), ενώ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ, όταν στις προηγούμενες καταστάσεις εμφανιζόταν στα 2,7 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο μητρικής, οι αναμορφωμένες πωλήσεις ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων στα 197,7 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη λογιστική κατάσταση είχε συνταχθεί συμπεριλαμβάνοντας τα παραποιημένα στοιχεία κυρίως της ασιατικής δραστηριότητας του Ομίλου. Σε αυτήν, ο τζίρος του Ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 1,4 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 294 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 242 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα είναι καταγραφεί στα 446 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις από πελάτες στα 663 εκατ ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού είχε διαμορφωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ και το σύνολό ιδίων κεφαλαίων στα 1,9 δισ. ευρώ.

Αρνητική γνώμη, ζήτημα going concern

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Capital.gr., ο ορκωτός λογιστής Δημήτρης Σούρμπης εγείρει ζήτημα συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου και της εταιρείας, κάνει λόγο για πλήρη ανυπαρξία συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, για "τρύπιο” μηχανογραφικό σύστημα και απουσία καταγεγραμμένων διαδικασιών αναφορικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και του ομίλου και ιδιαίτερα των συναλλαγών μεταξύ των συνδεδεμένων μερών (related parties).

Αναλυτικά αναφέρεται ότι παρότι η εταιρεία έχει εκπονήσει σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωσης με στόχο την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β, "εντούτοις στο παρόν στάδιο υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα που εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητες τους.

Ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση και την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασης των συνημμένων αναθεωρημένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, με βάση την αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.

Εάν τα στοιχεία του ενεργητικού και των υποχρεώσεων είχαν επιμετρηθεί με βάση τις ρευστοποιήσιμες αξίες τους, στις αναθεωρημένες εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, εκτιμούμε ότι αυτό θα είχε σημαντική επίδραση στη χρηματοοικονομική κατάσταση και στα αποτελέσματα της Εταιρείας και του Ομίλου".

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος αξιώνει ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, με την PwC να αδυνατεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Όπως σημειώνεται από τον ορκωτό λογιστή, "κατά τη διάρκεια του 2019, ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας απέστειλε επιστολή προς τη Διοίκηση, με την οποία γνωστοποιεί αξίωση από την τελευταία ύψους $43,9 εκατ., ισχυριζόμενος ότι το παραπάνω ποσό είχε χορηγηθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018 από τον ίδιο, προς τη θυγατρική εταιρεία FF Group Sourcing Ltd.

Οι εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εν λόγω θυγατρικής για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2017, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί την 16 Απριλίου 2018 και είχαν υπογραφεί από τον ίδιο, ως εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσίαζαν συνολικές υποχρεώσεις προς διευθυντές ύψους $11,4 εκατ. και $4 χιλιάδες αντίστοιχα. Λόγω του ότι δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τον ισχυρισμό αυτό, διατηρούμε επιφυλάξεις για την πληρότητα των λογιστικών αρχείων και στοιχείων του Ομίλου"

Τέλος, γίνεται λόγος για τα δάνεια 41 εκατ. ευρώ σε θυγατρικές χωρίς τεκμήρια. "Κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019, η Εταιρεία χορήγησε δάνεια σε θυγατρικές της εταιρείες συνολικού ποσού €41 εκατ. περίπου, για τα οποία δεν λάβαμε τα απαιτούμενα ελεγκτικά τεκμήρια. Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν σε θυγατρικές από τις οποίες η Εταιρεία είχε ήδη απαιτήσεις που είχαν χαρακτηριστεί από τη Διοίκηση ως μη ανακτήσιμες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την ημερομηνία αναφοράς η Διοίκηση της μητρικής εταιρείας είχε την πρόθεση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των εν λόγω θυγατρικών για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, θα έπρεπε να είχε αναγνωριστεί το αντίστοιχο ποσό ως υποχρέωση στις συνημμένες αναθεωρημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της χρήσης, καθώς και τα ίδια κεφάλαια όπως αυτά παρουσιάζονται στις συνημμένες αναθεωρημένες εταιρικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, είναι αυξημένα κατά €41 εκατ. περίπου", σημειώνεται στην έκθεση ελέγχου.

Τον αναμορφωμένο ισολογισμό υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ Αβραάμ Γούναρης, ο CEO Γιώργος Σάμιος, το μέλος Ανδρέας Κουτούπης και ο Διευθυντής Λογιστηρίου Βασίλης Λαμπαθάκης. Την προηγούμενη λογιστική κατάσταση του 2017 (σ.σ. είχε εγκριθεί στις 25 Απριλίου 2018 από το ΔΣ) είχαν υπογράψει ο Δ. Κουτσολιούτσος (Πρόεδρος του ΔΣ), ο Τζ. Κουτσολιούτσος (CEO), ο Εμμ. Ζαχαρίου (Εκτελεστικό μέλος) και ο Γ. Αλαβάνος (Δ/ντής Λογιστηρίου).Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2018 ο ορκωτός ελεγκτής του ομίλου Folli Follie Group Γιώργος Βαρθαλίτης και η εταιρία Ecovis VNT ανακάλεσαν το πιστοποιητικό ελέγχου για τις λογιστικές καταστάσεις 2017 του ομίλου. Στην ανακοίνωση τότε είναι αναφερθεί πως η θυγατρική της Εταιρείας, Folli Follie Group Sourcing Limited και οι ορκωτοί ελεγκτές αυτής, Th. NG Chi Wa & Co, δεν έθεσαν στη διάθεση της ECOVIS τα έγγραφα και τις λοιπές πληροφορίες που ζήτησε η ECOVIS, ώστε να είναι σε θέση να επαληθεύσει τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text