Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Διαβάζοντας τα ίχνη της φωτιάς

Διαβάζοντας τα ίχνη της φωτιάς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάζοντας τα ίχνη της φωτιάς

Την ώρα που πέντε αεροσκάφη Canadair και τέσσερα ελικόπτερα αντιμετώπιζαν τις φλόγες στην περιοχή Μανίκια της Εύβοιας, δύο ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να διαβάσουν τα σημάδια της φωτιάς. Μελέτησαν τη φορά του ανέμου, το είδος της βλάστησης και τα αποτυπώματα απανθράκωσης αναζητώντας την αρχική εστία. Στις 4 Ιουλίου, αυτή ήταν μία από τις πρώτες εκτεταμένες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και έπρεπε να βρουν πώς ξεκίνησε.

Το έργο των πυροσβεστών που διερευνούν υποθέσεις εμπρησμού ξεκινάει από το πρώτο τηλεφώνημα για αναγγελία της πυρκαγιάς. Στις 4 Ιουλίου, 45 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι δύο ερευνητές έψαχναν για στοιχεία στο έδαφος. Εκείνη την ημέρα έπνεε έντονος βορειοανατολικός άνεμος και επικρατούσε χαμηλή σχετική υγρασία. Ο δείκτης επικινδυνότητας που είχε θέσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν υψηλός, βαθμού 3.

Στην αυτοψία τους οι δύο ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής εξέτασαν μεταξύ άλλων τα ίχνη που άφησε η φωτιά σε κάθετα καύσιμα υλικά (φράχτες, κορμούς δένδρων), όπου η απανθράκωση έχει τη μορφή φολίδωσης και θυμίζει έντονα το δέρμα αλιγάτορα. Ωσπου έφτασαν σε ένα αγροτεμάχιο, έξω από το χωριό Μανίκια. Κατά την αυτοψία τους διαπίστωσαν ότι η φωτιά είχε ξεκινήσει από εκεί. Συμπέραναν ότι ο 64χρονος ιδιοκτήτης της έκτασης, ενεργώντας από αμέλεια με τη χρήση γυμνής φλόγας (σπίρτων ή αναπτήρα), φέρεται να έκαψε σωρό υπολειμμάτων καλλιεργειών εκείνη την ημέρα, αλλά μόλις αποχώρησε, η πυρκαγιά επεκτάθηκε. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για το 2018, βάσει των σχετικών δικογραφιών, το 50% των δασικών πυρκαγιών ξεκίνησε από πρόθεση και το 25,32% από αμέλεια. Αντίστοιχα, στις αγροτικές πυρκαγιές η πρόθεση φτάνει στο 45,74% και η αμέλεια στο 40,93%.

Βασική αιτία έναρξης μιας αγροτοδασικής φωτιάς, βάσει των στοιχείων για το περυσινό έτος, είναι η χρήση γυμνής φλόγας σε ποσοστό που φθάνει στο 80%. Ενα σημαντικό ποσοστό (12,37%) των αγροτικών πυρκαγιών αποδίδεται σε υπολείμματα καπνίσματος, ενώ ο ηλεκτρισμός αντιστοιχεί στο 3,39%. Συνολικά 144 φερόμενοι ως δράστες οδηγήθηκαν πέρυσι στο αυτόφωρο.

Αρνείται την κατηγορία

Αφού απολογήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας για τη φωτιά στα Μανίκια, ο 64χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο δικηγόρος Γιάννης Καλαβρής. Ο 64χρονος αρνείται την πράξη που του αποδίδεται. Κατά την απολογία του υποστήριξε ότι την επίμαχη ημέρα είχε ακολουθήσει μια διαδρομή στα γύρω χωριά από το πρωί, προτού καταλήξει το μεσημέρι πίσω στο αγροτεμάχιό του. Δεν είχε προσπαθήσει, όπως υποστηρίζει, να κάψει ξερά κλαδιά ή υπολείμματα καλλιεργειών. Μόλις προσέγγισε την έκτασή του, είδε πυκνό καπνό, ενώ συνάντησε εκεί κοντά κάποιον ντόπιο ο οποίος του είπε πως είχε ενημερώσει ήδη την Πυροσβεστική.

Το ίδιο βράδυ που ο 64χρονος βρισκόταν υπό κράτηση, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Εύβοια άλλες δύο εστίες φωτιάς στις τοπικές κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου. Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές εκείνης της ημέρας επιχείρησαν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες, ενώ εκκενώθηκαν έξι χωριά.

Υποθέσεις από την Εύβοια μέχρι την Κρήτη

Η φωτιά στα Μανίκια Ευβοίας δεν ήταν το μόνο περιστατικό που οδήγησε σε σύλληψη υπόπτου την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου – και ενώ στη χώρα επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες. Την επόμενη ημέρα τρεις φερόμενοι δράστες για πρόκληση πυρκαγιών συνελήφθησαν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Ενας 45χρονος θεωρήθηκε υπαίτιος για πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτική έκταση στην περιοχή Φακίστρα του Δήμου Μεσσήνης. Την ίδια ημέρα ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου 17χρονο για πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Κιάφα του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας στη Δυτική Αττική. Ακόμη ένας 45χρονος συνελήφθη για φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλμυρού Χανίων, στην Κρήτη. Στις 7 Ιουλίου ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής στην Κόρινθο συνέλαβαν 23χρονο για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση. Ο νεαρός φέρεται να προκάλεσε φωτιές στην περιοχή Σκάρπα Λουτρακίου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text