Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Προβλέψεις για μείωση 1,5% του ΑΕΠ της Τουρκίας

Προβλέψεις για μείωση 1,5% του ΑΕΠ της Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβλέψεις για μείωση 1,5% του ΑΕΠ της Τουρκίας

Δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν οι οικονομολόγοι για την οικονομία της Τουρκίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην τελευταία δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Συγκεκριμένα, πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια η οικονομία της χώρας θα περισταλεί, ενώ το 2020 και το 2021 θα εμφανίσει μόνο μέτρια ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% και του 3,4%, αντιστοίχως. Στη διαδικασία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 οικονομολόγοι. Φέτος, η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,5%, κατά μέσον όρο, όπως προβλέπουν οι ανωτέρω, και αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Βέβαια, οι οικονομολόγοι έκαναν προβλέψεις με αποκλίσεις, οι οποίες ποικίλλουν από κάποιους οι οποίοι μίλησαν για ανάπτυξη 1% έως εκείνους που ως «άλλες Κασσάνδρες» προέβλεψαν συρρίκνωση 5%.

Οι οικονομολόγοι της Nomura επισημαίνουν ότι οι πρώιμες ενδείξεις δευτέρου τριμήνου φανερώνουν ότι υπάρχει εκ νέου επιβράδυνση εξαιτίας της αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές και της έντονης αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας – ο συνδυασμός αυτός αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιασθεί διπλή ύφεση. Το β΄ και γ΄ τρίμηνο τρέχοντος αναμένεται περιστολή 2,5% και 1,1% αντιστοίχως, προτού επανέλθει η ανάπτυξη στο μόλις 1% το δ΄ τρίμηνο του 2019. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που η Τουρκία βίωσε ύφεση ήταν το 2009, όταν σε ετήσια βάση το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 4,7%. Από το 2010 έως το 2017 ο αθροιστικός ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,6% χάρις στην έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία υποστηρίχθηκε το πλείστον από το φθηνό κεφάλαιο που εισέρρεε μετά την κρίση. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η τουρκική λίρα λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης και της παρεμβατικότητας Ερντογάν έχει δεχθεί καίριο χτύπημα. Εχει χάσει 30% της αξίας της ως προς το δολάριο, ενώ το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Τουρκίας συρρικνώθηκε 2,6%, αφότου το τελευταίο τρίμηνο του 2018 είχε μειωθεί ήδη 3%.

Ο δείκτης του πληθωρισμού –εξαιτίας της κατακρήμνισης της λίρας– εκτινάχθηκε σε ζενίθ 15ετίας, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα των εταιρειών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους σε δανεισμό σε ξένο νόμισμα. Συν τοις άλλοις, οι επισφάλειες στις τουρκικές τράπεζες διογκώθηκαν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει εχθρός των επιτοκίων, απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουλίου και διόρισε άλλον. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο Moυράτ Τσετινκαγιά είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 24% λόγω νομισματικής κρίσης, ενώ ο διάδοχός του Μουράτ Ουισάλ έθιξε το ενδεχόμενο μείωσής τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text