Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ζήτημα αύξησης τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ

Ζήτημα αύξησης τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζήτημα αύξησης τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος είναι η λύση του προβλήματος ΔΕΗ αλλά και συνολικότερα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως τουλάχιστον τέθηκε το θέμα χθες στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο συνέδριο του Εconomist. To  θέμα, μάλιστα, έθεσε πρώτη η ΔΕΗ διά του αντιπροέδρου της κ. Γιώργου Ανδριώτη. «Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στη ΔΕΗ αλλά είναι απολύτως διαχειρίσιμα και υπάρχουν και προοπτικές ανάπτυξης αρκεί να έχει βοήθεια πολιτική. Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», είπε ο κ. Ανδριώτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του τέως υπουργού Γ. Σταθάκη στο θέμα των τιμολογίων. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα τιμολόγια έδειξαν ως λύση στα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ και της αγοράς τόσο ο εκπρόσωπος της  Εlpedison όσο και της Protergia (Μυτιληναίος). «Η αγορά δεν έχει μέσα λεφτά για να κινηθεί. Οταν η δεσπόζουσα εταιρεία έχει 800 εκατ. ζημίες με τι όρους θα την ανταγωνιστεί κανείς;» αναρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής της Protergia κ. Nτίνος Μπενρουμπή και μιλώντας για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι όταν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση εσόδων και μείωση εξόδων. «Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια» συμπλήρωσε ο κ. Μπενρουμπή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αγορά στη λιανική δεν έχει ανοίξει και ότι τα ΝΟΜΕ που ούτως ή άλλως δεν πρόσφεραν κάτι, μετά και τη χθεσινή δημοπρασία στην οποία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ, έφτασαν στο τέλος τους. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς, είπε ο κ. Μπενρουμπή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός αν όλοι οι παίκτες δεν έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καυσίμων. «H αγορά ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα απώλειας χρημάτων (missing money), το οποίο επηρεάζει δραματικά τον βασικό παίκτη, ενώ παράλληλα, πλήττει τους ιδιώτες επενδυτές», τόνισε  ο πρόεδρος της  Εlpedison κ. Αndrea Testi.

Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις πολιτικές που ακολούθησε η Ελλάδα στο θέμα του λιγνίτη, επισημαίνοντας τις παρατάσεις που δόθηκαν στην λειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων που θα έπρεπε να κλείσουν στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019. «Τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό δρόμο και άρχισε να υπερασπίζεται σθεναρά την οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά μη βιώσιμη παραγωγή από λιγνίτη. Σήμερα, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που κατασκευάζει νέο λιγνιτικό εργοστάσιο, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία άλλες χώρες –π.χ. Ιταλία, Γερμανία – επιταχύνουν τις διαδικασίες για την πλήρη απανθρακοποίησή τους», τόνισε χαρακτηριστικά. Aναφερόμενος στο σχέδιο για νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 120 MW, είπε ότι η Elpedison είναι έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στο επόμενο βήμα της μετάβασης της ελληνικής αγοράς, προσδοκά όμως να λάβει ξεκάθαρες ενδείξεις για τις προθέσεις της χώρας, καλά μελετημένες και σταθερές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text