Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στο επίκεντρο των επαφών Χατζηδάκη - θεσμών η ΔΕΗ

Στο επίκεντρο των επαφών Χατζηδάκη - θεσμών η ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο επίκεντρο των επαφών Χατζηδάκη - θεσμών η ΔΕΗ

Το θέμα της ΔΕΗ κυριάρχησε χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τους επικεφαλής των θεσμών. Η πλευρά του υπουργείου απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και τις θέσεις των θεσμών για την εξυγίανση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις το προσεχές τριήμερο. Από τις μέχρι στιγμής δημόσιες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο εισηγήθηκε προς τους θεσμούς μια συνολική πρόταση για τη ΔΕΗ, που προσομοιάζει στο σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» και περιλαμβάνει την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η χθεσινή δήλωση του κ. Χατζηδάκη στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με το κλιμάκιο των θεσμών. «Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της “Μικρής ΔΕΗ”, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο, με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ... Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Το τοπίο γύρω από τη ΔΕΗ και το «σχέδιο σωτηρίας» που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις προγραμματικές δηλώσεις. Σε σχέση με την άμεση ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, πάντως, κύκλοι του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι τα πρώτα ποσά θα προέλθουν από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011 που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ. Εμφαση θα δοθεί και στην εντατικοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, που στερούν από τα ταμεία της επιχείρησης περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Χθες, εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε νέα σύμβαση με την Qualco για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 μήνες και η αμοιβή της συναρτάται με τις οφειλές που αυτή θα ανακτήσει, με τον στόχο εισπράξεων να έχει τεθεί στα 170 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία υπό την Qualco, που απαρτίζεται από τις IBM Hellas Α.Ε., Deutsche Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions Α.Ε., KPMG, ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. και Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος & Συνεργάτες, διαχειρίζεται ήδη χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων χρεών της ΔΕΗ, καθώς είχε κερδίσει τον πρώτο αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2017. Εως σήμερα έχει εισφέρει στα ταμεία της ΔΕΗ ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει διακανονισμούς της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text