Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με 20 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ απέκτησε το 16,5% των Ελληνικών Λαχείων

Με 20 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ απέκτησε το 16,5% των Ελληνικών Λαχείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με 20 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ απέκτησε το 16,5% των Ελληνικών Λαχείων

Στην πώληση της συμμετοχής της στα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. προχώρησε η Intralot. Η εταιρεία πούλησε το 16,5% των μετοχών που κατείχε αντί 20 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος πλέον κατέχει το 83,5% της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 16,5% κατέχει η αμερικανική εταιρεία Scientific Games.

Η κίνηση αυτή της Intralot εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητάς της μέσω αποεπενδύσεων σε μειοψηφικές ή μη ελέγχουσες συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις. Tον περασμένο Μάιο πούλησε την εταιρεία αθλητικού στοιχηματισμού της Πολωνίας Totolotek (περίπου 10 εκατ. ευρώ), τον Ιανουάριο ολοκλήρωσε την πώληση της εταιρείας αθλητικού στοιχηματισμού Azerinteltek (περίπου 20 εκατ. ευρώ), ενώ τώρα ετοιμάζεται να εισπράξει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στα Ελληνικά Λαχεία.

Η πώληση γίνεται με σημαντικό κέρδος για την Intralot. Η εταιρεία εκτιμάται ότι τοποθέτησε με στόχο την απόκτηση της συμμετοχής της στα Ελληνικά Λαχεία το 2013 περίπου 32 εκατ. ευρώ και θα εισπράξει πάνω από 44 εκατ. ευρώ. Το  ποσό προέρχεται από το τίμημα ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση του 16,5% των μετοχών και το υπόλοιπο ποσό των 24 εκατ. ευρώ από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου που έλαβε κατά την περίοδο 2014-19. Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Λαχεία προσέφεραν στην αναφερόμενη περίοδο μερίσματα ύψους 36 εκατ. ευρώ και επιστροφές κεφαλαίου ύψους 103 εκατ. ευρώ.

Στα προαναφερόμενα έσοδα που είχε η Intralot από τα Ελληνικά Λαχεία δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα που είχε η πρώτη ως προμηθευτής υπηρεσιών διαχείρισης των λαχείων. Μάλιστα, τα συμβόλαια αυτά παροχής υποστήριξης, τα οποία υπεγράφησαν περίπου την ίδια περίοδο με την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων (2013) και περιήλθαν στον ΟΠΑΠ, αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης της Intralot με τον τότε υποψήφιο προτιμητέο επενδυτή για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, την τσεχικών συμφερόντων Emma Delta. Η σύγκρουση αυτή δημιούργησε κακές σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων της Intralot και της Emma Delta. Το κακό κλίμα μεταφέρθηκε και στα άλλα συμβόλαια που είχε η ελληνική εταιρεία στον ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι, λίγους μήνες αργότερα, η τσεχική εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο του ΟΠΑΠ αντί 655 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συμβόλαια της Intralot στα Ελληνικά Λαχεία θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. θα υπογράψει με την Intralot Α.Ε. τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παροχής υπηρεσιών υπό νέους όρους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Προσφορά για τουρκική λοταρία

Νέα προσφορά για την απόκτηση της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango κατέθεσε ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, η Sazka Group. Ο όμιλος Sazka ανακοίνωσε πως κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό για τη δεκαετή διαχείριση της κρατικής λοταρίας της γείτονος χώρας. Η τελευταία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, ξυστά λαχεία, αριθμολαχεία κ.ά.  Είναι η τέταρτη φορά που το τουρκικό κράτος επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της Milli Piyango. Το ίδιο είχε επιχειρήσει το 2009, το 2014 και το 2016, αλλά τελικά οι διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι. Μάλιστα, το 2009 είχε συμμετάσχει στη διαδικασία και ο τότε κρατικός ΟΠΑΠ προσφέροντας 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τιμή από τον Ταγίπ Ερντογάν κρίθηκε χαμηλή και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Για τον όμιλο Sazka είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ο όμιλος, καθώς «του έχει βγει» η επένδυση στον ΟΠΑΠ, εμφανίζει επεκτατικές διαθέσεις στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται η απόκτηση των μειοψηφιών του Sazka Group (25%) από τον βασικό του μέτοχο KKCG, αλλά και η προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μειοψηφιών στον ΟΠΑΠ. Η εταιρεία ακόμη φέρεται να διεκδικεί και τη λοταρία της Ιταλίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text