Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το 2022 έτοιμη η "μικρή ΔΕΗ" της Mytilineos

Το 2022 έτοιμη η "μικρή ΔΕΗ" της Mytilineos

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 2022 έτοιμη η "μικρή ΔΕΗ" της Mytilineos

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ηλεκτρισμού κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις της ΔΕΗ και την προσπάθεια του δεσπόζοντος παίκτη να συνέλθει από τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές και τα νέα δεδομένα που ισχύουν διεθνώς για τον κλάδο, ο ιδιωτικός τομέας δείχνει την ισχυρή επενδυτική και αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει στον κλάδο.

Την περασμένη εβδομάδα επισφραγίστηκε η συμφωνία της Mytilineos για την προμήθεια από την General Electric του μηχανολογικού εξοπλισμού (αεριοστρόβιλοι) της νέας μονάδας CCGT (Combined Circle Gas Turbine). Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είναι η πρώτη που υλοποιείται στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο εδώ και 10 χρόνια και επισφραγίζει τη δραματική αλλαγή των συνθηκών της αγοράς ηλεκτρισμού σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της πολιτικής για απεξάρτηση από τον ρυπογόνο άνθρακα. Η επενδυτική απόφαση της Mytilineos αλλά και το ενδιαφέρον και άλλων παικτών ηλεκτρισμού να κατασκευάσουν νέες μονάδες φυσικού αερίου δείχνουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι αφενός θα προχωρήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση και την ανταγωνιστική λειτουργία του κλάδου και αφετέρου ότι έχουμε ήδη εισέλθει στη μεταλιγνιτική εποχή, τουλάχιστον σε όρους ανταγωνιστικότητας της ηλεκτροπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η συμφωνία που κλειδώνει την επένδυση της Mytilineos υπεγράφη μετά τις εκλογές.

Το μεγαλύτερο κέντρο

Οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, όπως έχει εξαγγείλει ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος, θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και η μονάδα θα έχει ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, προκειμένου να εισέλθει στο σύστημα από τις αρχές του 2022. Η μονάδα, που θα έχει ονομαστική ισχύ 826 MW, θα είναι η μεγαλύτερη του εγχώριου συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και θα εγκατασταθεί στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, στην έκταση όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της Αλουμίνιον, μετατρέποντας την περιοχή στο μεγαλύτερο ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Ήδη, άλλωστε, στα Άσπρα Σπίτια λειτουργούν η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της Protergia, ισχύος 444 MW, αλλά και η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον με ισχύ 334 MW. Δηλαδή, με το νέο εργοστάσιο, το ενεργειακό κέντρο της Mytilineos στη Βοιωτία θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, με εργοστάσια συνολικής ισχύος 1.604 MW, όταν ο Άγιος Δημήτριος της ΔΕΗ με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες που κατασκευάστηκαν το 1984 έχει ισχύ 1.456 MW, ενώ η Καρδιά, που θα πρέπει να κλείσει σε δύο χρόνια, έχει ισχύ 1.110 MW. Και, βέβαια, εκτός του Αγίου Νικολάου, η Mytilineos έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη μονάδα της Korinthos Power (395,9 MW).

Υπερσύγχρονη

Σε αντίθεση με τον παλιό και μη αποδοτικό λιγνιτικό στόλο της ΔΕΗ, η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα είναι από τις πλέον σύγχρονες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν για τον προμηθευτή εξοπλισμού (General Electric), ο αεριοστρόβιλος τεχνολογίας class H θα έχει θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, όταν η αντίστοιχη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εκτιμάται ότι θα έχει βαθμό απόδοσης 40,5%. Το κόστος της επένδυσης της Mytilineos είναι 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του κόστους της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (1,4 δισ. ευρώ με ισχύ 660 MW). Η υψηλή απόδοση παίζει ιδιαίτερο ρόλο για την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, αφού εκπέμπει χαμηλότερες εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα, δηλαδή εμφανίζει χαμηλότερο κόστος, ιδιαίτερα όταν στο χρηματιστήριο ρύπων το ράλι συνεχίζεται με τις τιμές μια ανάσα πριν από τα 30 ευρώ/τόνος (29,05 ευρώ/τόνος την περασμένη εβδομάδα).

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 20ης Ιουλίου

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text