Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αντίδοτο στα αρνητικά επιτόκια ζητούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Αντίδοτο στα αρνητικά επιτόκια ζητούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντίδοτο στα αρνητικά επιτόκια ζητούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και αδημονούν να ακούσουν με ποιο τρόπο σκοπεύει ο Μάριο Ντράγκι να τους «χρυσώσει το χάπι» μιας επιζήμιας γι’ αυτές νέας μείωσης των επιτοκίων του ευρώ. Διαμαρτύρονται έντονα για το πλήγμα που  έχει δεχθεί η κερδοφορία τους εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων και προσβλέπουν στη λήψη μέτρων που θα μετριάσουν τη ζημία τους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και επανεκκίνησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων για να στηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Εχει, όμως, παραδεχθεί πως αν η τράπεζα αποφασίσει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να μη συμπιεστεί περαιτέρω η ήδη τρωθείσα κερδοφορία των τραπεζών. Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει προκαλέσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν μπορούν να αντλήσουν κέρδη από τον δανεισμό και παράλληλα καταβάλλουν τίμημα στην ΕΚΤ για να διατηρούν στα ταμεία της τη ρευστότητά τους. Οπως σχολιάζει ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος του Bloomberg, «η τελευταία δεκαετία ήταν πολύ δύσκολη για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ δεν θέλει να εμποδίσει τη βελτίωση των οικονομικών τους».  Ετσι ο ίδιος εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα εφαρμόσει σύστημα με πολλά διαφορετικά επιτόκια που θα απαλλάσσει από τις χρεώσεις τμήμα των καταθέσεων των τραπεζών.

Από τις πέντε κεντρικές τράπεζες που έχουν υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, η ΕΚΤ είναι η μόνη που δεν έχει προνοήσει  να μετριάσει τις επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο για την Ευρωζώνη, καθώς τα 2/3 των πλεονασματικών καταθέσεων βρίσκονται σε γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες και μόλις το 10% σε ιταλικές και ισπανικές. Το συνηθέστερο μέτρο που μετριάζει τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων είναι το σύστημα των διαφορετικών επιτοκίων με τμήμα των καταθέσεων να απαλλάσσεται από τη χρέωση. Η Τράπεζα της Ελβετίας, για παράδειγμα, εξαιρεί από τα αρνητικά επιτόκια ένα ποσό αντίστοιχο με το εικοσαπλάσιο του ελάχιστου αποθεματικού που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες. Η πρόσθετη ρευστότητα πάνω από το ποσό αυτό χρεώνεται με 0,75%.

Η Τράπεζα της Δανίας έχει, άλλωστε, εφαρμόσει σύστημα πολλαπλών επιτοκίων βάσει του οποίου οι τράπεζες δεν της καταβάλλουν χρέωση για ένα τμήμα των καταθέσεων πάνω από το υποχρεωτικό αποθεματικό. Στη ρευστότητα που υπερβαίνει και αυτό το ποσό, όμως, επιβάλλει χρέωση 0,65%.

Στην Ευρωζώνη οι τράπεζες κρατούν στα ταμεία της ΕΚΤ κάθε βράδυ πλεονασματική ρευστότητα  ύψους τουλάχιστον 1,7 τρισ. ευρώ. Με το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% η συνολική επιβάρυνση γι’ αυτή τη ρευστότητα υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ, έχει χαρακτηρίσει το κόστος αυτό «ψίχουλα» και έχει καλέσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να ενδιαφερθούν περισσότερο για τον τεχνολογικό ανταγωνισμό  και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αναλυτές της Rabobank, όμως, εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες χρεώσεις. Προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα συμπιέσει σύντομα το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,8% και για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της νέας μείωσης  πρέπει να εξαιρέσει περίπου 800 δισ. ευρώ πλεονασματικής  ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Λουί Αρό της Credit Agricole, το λεγόμενο σύστημα της «καυτής πατάτας», η πρακτική δηλαδή των τραπεζών να δανείζουν κεφάλαια σε άλλους οργανισμούς ώστε να αποφύγουν τις χρεώσεις, δεν λειτουργεί πέραν ενός ορισμένου σημείου. Υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ πρέπει να εξαιρέσει από τις χρεώσεις αρχικά 250 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να τις επεκτείνει τόσο ώστε να επιβάλλονται αρνητικά επιτόκια σε ρευστότητα μέχρι ενός τρισ. ευρώ. Οπως, όμως, επισημαίνουν οικονομολόγοι του Bloomberg, όταν εξαιρούνται μεγάλα ποσά ωφελούνται κυρίως όσες τράπεζες έχουν μεγάλες καταθέσεις. Στην Ευρωζώνη μεγάλες καταθέσεις έχουν οι τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, γι’ αυτό και το σύστημα επικρίνεται ως αθέμιτη στήριξη των ισχυρότερων οικονομιών.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει, πάντως, μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη να «μετριαστούν» οι επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων και δεν είναι βέβαιο ότι αναφερόταν σε σύστημα πολλαπλών επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Ζιλ Μεκ, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Γαλλίας, μια άλλη δυνατότητα θα ήταν να αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα τραπεζών μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text