Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους "βλέπει" η Citi - κάτω από το φράγμα του 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους "βλέπει" η Citi - κάτω από το φράγμα του 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους "βλέπει" η Citi - κάτω από το φράγμα του 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Συνεχίζεται η ισχυρή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα η οποία τα έχει φέρει στο προσκήνιο της στρατηγικής των διεθνών επενδυτών, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται κάτω από το 2% για πρώτη φορά στην ιστορία. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις... ΗΠΑ, καθώς το ελληνικό yield βρίσκεται χαμηλότερα από το αμερικάνικο, έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως αυτό έχει συμβεί μόνον στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν γύρω στο 4,5% και αυτή του αμερικάνικου στο 4,6% με 4,7%.

Σε ρυθμούς ράλι κινούνται και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με την απόδοση του 10ετoύς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 10% σχεδόν και την απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού να υποχωρεί κατά 6%, ενώ ακόμη πιο "βαθιά" σε αρνητικά επίπεδα κινείται το yield στο γερμανικό Bund και στο -0,3696% με πτώση 4%, εν αναμονή και των δηλώσεων Ντράγκι και των όποιων πιθανών ενδείξεων για νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει μείωση των επιτοκίων καταθέσεων τον Σεπτέμβριο και έναρξη ενός νέου QE τον Οκτώβριο.

Ένα νέο QE στην ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο πιθανό γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,991% με πτώση 1% από χθες, η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 1,023% με πτώση άνω του 3% και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου συνεχίζει και αυτή να καταγράφει νέα χαμηλά, αγγίζοντας το 1,575%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9,5 ετών και στις 238 μ.β. Όπως εκτιμά η Citi τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ και τα αρνητικά επιτόκια στηρίζουν τη μείωση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας.

Το αδιάκοπα θετικό μομέντουμ που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα δεν οφείλεται μόνο στο ευνοϊκό διεθνές κλίμα που στηρίζει το "κυνήγι αποδόσεων" των επενδυτών, αλλά και στις εσωτερικές φιλο-επενδυτικές πολιτικές εξελίξεις.  Η "ψήφος εμπιστοσύνης" που έδωσαν οι διεθνείς οίκοι στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα, με μπαράζ εκθέσεών τους αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι η επενδυτική κοινότητα βλέπει πλέον τη χώρα με άλλο... μάτι.

'Όπως άλλωστε επισημαίνει και η Citi σε νέα της έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση. Το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος την Ελλάδα με την κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη.

Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζει η ΝΔ θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας, προσθέτει. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης  θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πάντως η Citi επισημαίνει πως οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτει αλλά να μην είναι ακόμα ισχυρή και αν αναμένεται να κινηθεί στο 1,4% το 2019 από 1,9% το 2018, όπως εκτιμά. Ωστόσο, δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, παρέχοντας ενδεχομένως κάποια προσωρινή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text