Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μειώνονται στο 16% τα κόκκινα δάνεια της Eurobank το 2019

Μειώνονται στο 16% τα κόκκινα δάνεια της Eurobank το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειώνονται στο 16% τα κόκκινα δάνεια της Eurobank το 2019

Της Ευγενίας Τζώτζη

Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, η ενίσχυση των επενδύσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια, στις οποίες εστίασε η διοίκηση του ομίλου της Eurobank κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γιώργος Ζανιάς μίλησε για τα «νέα δίδυμα ελλείμματα», δηλαδή το έλλειμμα των επενδύσεων και το έλλειμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «ρυθμοί ανάπτυξης της τάξεως του 1,5%-2% μερικώς μόνο ανταποκρίνονται στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε ότι η Eurobank είναι «παρούσα» να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις, καθώς όπως σημείωσε είναι έτοιμη όχι μόνο να ανταποκριθεί στους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να προσφέρει χρηματοδότηση που θα στηρίζουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% ή και υψηλότερα. Επιπλέον, η συγχώνευση με την Grivalia και το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας οδηγεί, όπως σημείωσε, τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο 16% στο τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2021, σηματοδοτώντας την επιστροφή της τράπεζας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με χαμηλό δείκτη NPEs και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10%.

Μετά τη συγχώνευση με την Grivalia, ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 15,7% και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,2%, την υψηλότερη, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, του κλάδου με βάση στοιχεία Μαρτίου 2019. «Η θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης ήταν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την απαλλαγή του ισολογισμού από την κληρονομιά του παρελθόντος» επεσήμανε και επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και την πώληση της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου της FPS, που εξειδικεύεται στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Η συμφωνία αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε έως τα τέλη του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του και το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής του ομίλου στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δάνεια σε καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι «στους πελάτες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των οφειλών τους, η τράπεζα θα προσφέρει άλλη μία ευκαιρία, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν». Αντίθετα, αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε σε «εκείνους που συστηματικά και στρατηγικά παραμένουν κακοπληρωτές, για τους οποίους η τράπεζα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που παρέχει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο». Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Καραβία και στους συνεπείς δανειολήπτες, επισημαίνοντας ότι «οι συνεπείς μας πελάτες, κάθε κατηγορίας, θα έχουν προτεραιότητα στις νέες χρηματοδοτήσεις». Δεσμευόμαστε υπογράμμισε ότι «θα προσφέρουμε δάνεια και όλο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών με τους πιο ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη εργασιών για τις επιχειρήσεις ή στην κάλυψη όλων των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών για τα νοικοκυριά».

Η διοίκηση θέτει ως προτεραιότητα η Eurobank να είναι «η τράπεζα επιλογής των καινοτόμων και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών» και όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου θα ενισχύσει την παρουσία της στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, ενώ ειδική στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί ο τομέας των ξενοδοχείων και του τουρισμού.

Τέλος, η τράπεζα επιδιώκει να γίνει «η πιο ώριμη ψηφιακή τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη» και θα συνεχίσει το στρατηγικό επενδυτικό της πλάνο για την αναβάθμιση των τεχνολογικών της υποδομών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text