Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moody's: Συνεχείς μεταρρυθμίσεις και ισχυρά δημοσιονομικά θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας

Moody's: Συνεχείς μεταρρυθμίσεις και ισχυρά δημοσιονομικά θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody's: Συνεχείς μεταρρυθμίσεις και ισχυρά δημοσιονομικά θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας

Της Έφης Ευθυμίου

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος περιορίζεται από το ιδιαίτερα αυξημένο χρέος της χώρας, τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει στο ετήσιο report της η Moody’s Investors Service.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αύξηση των επενδύσεων και μείωση των φόρων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος.

"Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης, θα είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα", αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συγγραφέως του report.

"Ενώ αναμένουμε μείωση του φορτίου χρέους της κυβέρνησης στα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα", επισημαίνει.

Η πιστωτική ισχύς της Ελλάδας περιλαμβάνει τον σχετικά εύπορο πληθυσμό της, ένα θετικό προφίλ εξυπηρέτησης χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το υψηλό χρέος, και την σημαντική στήριξη από την ευρωζώνη.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι σε διαδικασία βελτίωσης, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται, αν και από πολύ υψηλό επίπεδο.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης, το rating μπορεί να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Οι ταχύτερες του αναμενόμενου βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, είναι επίσης ευπρόσδεκτες.

Αρνητικές πιέσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να αντιστρέψει τις προηγουμένως συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text