Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τέσσερις «μνηστήρες» για την Creta Farms

Τέσσερις «μνηστήρες» για την Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέσσερις «μνηστήρες» για την Creta Farms

Τέσσερις τουλάχιστον επενδυτές φέρεται να έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον ή προτίθενται να εξετάσουν την απόκτηση της Creta Farms. Μετά τον επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου, το αμερικανικό fund HIG, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση, προστίθεται και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV και έχει ήδη δραστηριότητα στον κλάδο των αλλαντικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Βιντζηλαίος προτίθεται να καταθέσει επενδυτική πρόταση για την Creta Farms, η οποία προβλέπει εισροή νέων κεφαλαίων ύψους 20-25 εκατ. ευρώ και δύο εναλλακτικά σενάρια για την αποπληρωμή των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας: α) εάν οι πιστώτριες τράπεζες αποδεχθούν να «κουρέψουν» τις απαιτήσεις κατά 50%, τότε ο κ. Βιντζηλαίος εμφανίζεται διατεθειμένος να εξοφλήσει άμεσα το υπόλοιπο 50% των χρεών, β) εάν το «κούρεμα» είναι χαμηλότερο, της τάξεως του 35%-40%, τότε οι υπόλοιπες οφειλές της Creta Farms θα αποπληρωθούν βάσει νέου διακανονισμού, με ευνοϊκότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να περιλάβει και απομείωση του δανεισμού με μεταβίβαση στις τράπεζες περιουσιακών στοιχείων της Creta Farms, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην απόκτηση της «Νίκας» από την Chipita.

Υπενθυμίζεται ότι η Impala Invest είχε συνεργαστεί με την Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) προκειμένου να εξαγοράσουν από κοινού τη «Νίκας», κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, καθώς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη «Νίκας». Είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η οποία τελικά πτώχευσε, ενώ έχει εξαγοράσει τη «Λακωνική Τροφίμων» και το 70% της «Σερραϊκής - Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε.» (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.). Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, επιστολή προθέσεων για την εξαγορά της Creta Farms έχει αποσταλεί από τον Θ. Δουζόγλου (τον επιχειρηματία που παρουσίασε στις τράπεζες ο ένας εκ των βασικών μετόχων της Creta Farms, ο κ. Κ. Δομαζάκης) και από το αμερικανικό fund HIG. Αμφότερες οι επιστολές απεστάλησαν πριν από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη και τις πιστώτριες τράπεζες, με το οποίο ανατέθηκε στην ΕΥ η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Στην επιστολή προθέσεων που απέστειλε το HIG (σ.σ. την αποκάλυψε η  ιστοσελίδα bankingnews.gr) υπόσχεται γρήγορη και ασφαλή χρηματοδότηση, για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας. Δεν αναφέρει συγκεκριμένο ύψος επένδυσης, αλλά επισημαίνει ότι οι επενδύσεις του κυμαίνονται από 10 έως 100 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Τονίζει, δε, ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη συναλλαγή εντός τριών εβδομάδων και αναφέρει τη δραστηριοποίησή του στην εγχώρια αγορά μέσω της εξαγοράς του ομίλου Μαΐλλη και όχι μόνο.

Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για το εάν η περιπέτεια της Creta Farms θα έχει ευτυχή κατάληξη, υπό την έννοια δηλαδή ότι η αλλαντοβιομηχανία θα συνεχίσει να λειτουργεί, θα διαδραματίσει η διάθεση των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των δανείων της Creta Farms, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι στελέχη με εμπειρία σε εξυγιάνσεις και μεταβιβάσεις «προβληματικών» εταιρειών, επισημαίνουν ότι θεωρείται απίθανο κάποιος επενδυτής να εισέλθει ως στρατηγικός στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms χωρίς να έχει προηγηθεί διαγραφή μέρους των χρεών. Οι ίδιοι επισημαίνουν, μάλιστα, ότι μια αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα» δεν θεωρείται επαρκώς ελκυστική.

Στη διαδικασία δεν αναμένεται να γίνει κάποια κεφαλαιοποίηση χρεών και η τελική συμφωνία θα καθοριστεί από την αποτίμηση που θα γίνει στην Creta Farms, καθώς και από την τύχη του δανεισμού. Μέχρι χθες δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη ο CRO από την EY (που θα έχει ρόλο τοποτηρητή στην αλλαντοβιομηχανία), ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών από την κυπριακή Novaplot στη μητρική του ομίλου Creta Farms στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική προθεσμία είναι η 31η Ιουλίου 2019.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text