Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε διεθνή οργανισμό

Αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε διεθνή οργανισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε διεθνή οργανισμό

Δέσμευση για την αναβάθμιση του East Med Gas Forum – EMGF σε διεθνή οργανισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανέλαβαν χθες στο Κάιρο οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ισραήλ, Παλαιστινιακής Αρχής, Αιγύπτου και ΗΠΑ. Οι υπουργοί των επτά εμπλεκόμενων χωρών στη χθεσινή δεύτερη σύνοδο του φόρουμ για το φυσικό αέριο, αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια επιτροπή διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Εκτενή παρέμβαση στις εργασίες της συνόδου έκανε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρίκ Πέρι, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη που θα εκπονηθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, για την εξέταση του δυναμικού του φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.

Στο περιθώριο του συνόδου ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάνιτς με τον οποίο και συζήτησαν θέματα ενέργειας αλλά και τις μεταξύ των δύο χωρών γεωστρατηγικές σχέσεις. Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, συζήτησαν επίσης τις αντίστοιχες εμπειρίες εξυγίανσης της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, που αμφότερες οι χώρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, συγκρίνοντας τα διαφορετικά μοντέλα που ακολούθησαν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, ενώ ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα για αντίστοιχη δραστηριοποίηση ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα. Ακόμη, επικεντρώθηκαν στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικής σημασίας έργου East Med Gas Pipeline και την επιτακτική ανάγκη να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η εκκρεμούσα διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ. Ο κ. Στάινιτς επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην επερχόμενη τριμερή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text