Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα 382 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 6μηνο

Στα 382 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 6μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 382 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 6μηνο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Περιορίστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των μειωμένων εσόδων τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συγκεκριμένα, τον μήνα πριν από τις εκλογές τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 605 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 382 εκατ. ευρώ, από 916 εκατ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο του έτους. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,264 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,896 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή καταγράφεται συγκράτηση των δαπανών, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένει πλέον την πορεία των εσόδων κατά τον τρέχοντα μήνα, που οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις πληρώνουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο Ιούλιος είναι καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη των εσόδων και δείχνει σε σημαντικό βαθμό εάν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεσθεί κανονικά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 23,450 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,941 εκατ. ευρώ ή 9,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην:

Είσπραξη ποσού 1,119 δισ. ευρώ που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί το έτος 2018.

Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019, που δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2019. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι επιστροφές εσόδων ήταν υψηλότερες κατά 174 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Συρρίκνωση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019 ανήλθαν στα 26,137 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 191 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών των ειδικών μισθολογίων.

Ωστόσο, αύξηση κατέγραψαν οι δαπάνες για «κοινωνικές παροχές» έναντι του στόχου κατά 228 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για το α΄ τρίμηνο του 2019.

Για έναν ακόμη μήνα οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν κάτω από τον στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λογιστηρίου, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,473 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 147 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,054 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 222 εκατ. έναντι του στόχου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text