Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το πλάνο της Euromedica για μείωση δανεισμού και υποχρεώσεων

Το πλάνο της Euromedica για μείωση δανεισμού και υποχρεώσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το πλάνο της Euromedica για μείωση δανεισμού και υποχρεώσεων

Από τη Βίκυ Κουρλιμπίνη

Ένα περίπου μήνα μετά την απομάκρυνση της οικογένειας Λιακουνάκου και την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου στην Euromedica, η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της εισηγμένης- η οποία έχει να δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις από τη χρήση του 2017-, το πλάνο για την εξυγίανση των οικονομικών της, αλλά και οι τρόποι διαχείρισης των δανείων και των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές και εργαζόμενους έχουν τεθεί στο επίκεντρο.

Οι πληροφορίες θέλουν μια από τις πιθανές επιλογές που εξετάζει η νέα διοίκηση της Euromedica είναι η εξυγίανση μέσω πτωχευτικής διαδικασίας (υπαγωγή στο άρθρο 106Β) προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των οφειλομένων προς το δημόσιο και τους πιστωτές. Πηγές του Capital.gr αναφέρουν εντούτοις πως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος θα κινηθεί για να μειώσει τις ζημιές και τα χρέη του. Κατά το ρεπορτάζ επίσης, προτεραιότητα αποτελεί η κατάρτιση των οικονομικών αποτελεσμάτων και των ενδιάμεσων καταστάσεων και η μείωση του δανεισμού.

Το να μπει τάξη στα οικονομικά της εισηγμένης θα χρειαστεί χρόνο, όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, αφού η έλλειψη ρευστότητας είχε δυσχεράνει τα προηγούμενα δύο χρόνια τη θέση της. Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις (2017), οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 354,7 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία εξαμήνου του 2017, η εταιρεία είχε δάνεια 417 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2017 το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital εξαγόρασε δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό 17,5% .

Φέτος τον Απρίλιο, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, έγινε δεκτό το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon Holdings, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αλλαγή σκυτάλης στην Euromedica, αφού σήμανε τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, όπου βασικό asset αποτελεί το 47,6% των μετοχών της εισηγμένης.

Η αλλαγή σελίδας για τη Euromedica ήρθε με την εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση (πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου) μετά από αίτημα της Farallon Capital. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η έτερη γενική συνέλευση που είχε συγκληθεί από την πρότερη διοίκηση είχε προχωρήσει στην απόσυρση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν η ανακοίνωση και έγκριση αντικατάστασης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.

Από το 2012 όμως η εισηγμένη αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή, θέτοντας στο προσκήνιο τους χαμηλούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ που έφερε ανακατατάξεις στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης. Το σχέδιο για τη σωτηρία της Euromedica ξεκίνησε το Μάιο του 2015, όταν ο όμιλος υπέγραψε "Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών” (Standstill Agreement) με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, αναθέτοντας σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση των οικονομικών της. Εντούτοις η οικονομική κατάσταση της εισηγμένης και τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text