Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ύστερα από μία δεκαετία

Πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ύστερα από μία δεκαετία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη διήμερη συνεδρίασή της, που αρχίζει σήμερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, και συγκεκριμένα μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην πλειονότητά τους, οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Δεν θεωρούν, όμως, εξίσου σίγουρο πως θα πρόκειται για νέο κύκλο χαλάρωσης που θα συνεχιστεί το επόμενο έτος και όχι για μεμονωμένη κίνηση. Οπως επισημαίνουν, άλλωστε, φαίνεται να μην έχουν σαφή εικόνα γύρω από το ερώτημα αυτό και τα ίδια τα στελέχη της Fed, καθώς βρίσκονται ενώπιον αλληλοσυγκρουόμενων στοιχείων και πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν πολλούς παράγοντες από το διεθνές περιβάλλον.

Πρώτα απ’ όλα, δεν έχει διαμορφωθεί ομοφωνία στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας ως προς το αν χρειάζεται πράγματι μείωση του κόστους δανεισμού. Αιτία της διχογνωμίας είναι ότι η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, ενώ η αμερικανική οικονομία εμφανίζει την υγιέστερη εικόνα και την πιο ικανοποιητική ανάπτυξη ανάμεσα στις  ανεπτυγμένες οικονομίες. Από την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed, στα τέλη Ιουνίου, έχουν μεσολαβήσει στοιχεία που φέρουν αφενός τις λιανικές πωλήσεις και τις προσλήψεις να υπερβαίνουν τις προσδοκίες και αφετέρου την αγορά στέγης, τον μεταποιητικό τομέα και τις εξαγωγές να υποχωρούν. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται και να στηρίζουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που το β΄ τρίμηνο έφθασε στο 2,1%. Παράλληλα, όμως, εμφανίζουν τις επενδύσεις και τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

Πολλοί αναλυτές υποθέτουν πως η μείωση των επιτοκίων του δολαρίου θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί το παγκόσμιο περιβάλλον εν μέσω εμπορικού πολέμου και γεωπολιτικών εντάσεων. Παράλληλα, μπορεί να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και στις ΗΠΑ, ή να ενισχύσει περαιτέρω την αμερικανική αγορά εργασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά στελέχη της Fed έχουν αναφερθεί αποσπασματικά σε όλους αυτούς τους παράγοντες και τα δυνάμει κίνητρα που μπορεί να εξωθήσουν την ομοσπονδιακή τράπεζα σε μείωση του κόστους δανεισμού. Προ ημερών, μάλιστα, ο επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, έκανε λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα εν είδει «εμβολιασμού» της αμερικανικής οικονομίας έναντι σοβαρών ασθενειών. Ανάγκασε, έτσι, την τράπεζα να τον διαψεύσει διακριτικά.

Ταυτοχρόνως, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που επί μήνες την επικρίνει ότι διατηρεί το κόστος του δανεισμού σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να υποδαυλίσουν έντονη αντιπαράθεση στη συνεδρίαση ανάμεσα στους υπέρμαχους και στους πολέμιους της χαλάρωσης, αλλά και να μετριάσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον. Ορισμένα στελέχη της, εξάλλου, όπως οι επικεφαλής της Fed του Κάνσας Σίτι, Εστερ Τζορτζ, και της Βοστώνης, Ερικ Ρόζενγκρεν, ενδέχεται να διατυπώσουν και επισήμως τη διαφωνία τους για τη μείωση των επιτοκίων. Τα επιχειρήματα, όμως, υπέρ της έγκαιρης μείωσης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ είναι ισχυρά. Η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Κίνα επιβραδύνεται, ενώ η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Βρετανίας καθιστά ιδιαίτερα πιθανή τη χαοτική έξοδό της από την Ε.Ε.

Στην Ευρωζώνη πριν από περίπου μία εβδομάδα η ΕΚΤ σχεδόν προανήγγειλε για τον Σεπτέμβριο όχι μόνον μείωση των επιτοκίων αλλά και πιθανή δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας εν μέσω αναιμικού πληθωρισμού, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος. Πολλοί εκτιμούν πως τέτοια εξέλιξη στην Ε.Ε. θα ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει, άλλωστε, κατηγορήσει τόσο την ΕΚΤ όσο και τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών ότι χρησιμοποιούν τη νομισματική πολιτική για να υποτιμούν τεχνητά τα νομίσματά τους και να αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους εις βάρος των ΗΠΑ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text