Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων για τη διάσωση της Creta Farms

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων για τη διάσωση της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων για τη διάσωση της Creta Farms

Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, τέτοια που θα της επέτρεπε την επιστροφή σε κανονική λειτουργία, με ελάχιστες πωλήσεις, αλλά με τις συναλλαγές πλέον να περνούν από τον έλεγχο του νέου οικονομικού διευθυντή, αλλά και του επικεφαλής αναδιάρθρωσης (CRO), τελεί η Creta Farms. Αν και οι όροι που είχαν θέσει οι τράπεζες στους δύο μεγαλομετόχους της εταιρείας, τους αδερφούς Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, έχουν εν πολλοίς τηρηθεί, οι λανθασμένοι χειρισμοί το προηγούμενο διάστημα εξακολουθούν να βυθίζουν την εταιρεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία τοποθετήθηκε CRO από την EY, όπως είχε συμφωνηθεί, ενώ εδώ και ημέρες τα καθήκοντα της οικονομικής διεύθυνσης της Creta Farms έχουν ανατεθεί στην PwC. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να μεταβιβασθούν στη μητρική εταιρεία, στην Ελλάδα, το σύνολο των σημάτων και των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Creta Farms που ανήκαν στην εταιρεία Novaplot. Πρόκειται για εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο και κάθε ένας από τους δύο βασικούς μετόχους κατέχει από 50%.

Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν, καθώς εδώ και πάνω από δέκα ημέρες δεν γίνεται παραγωγή, ενώ είναι πολύ λίγες οι πωλήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι συμβάσεις factoring, όπως προβλέπει το μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), καθώς δεν γίνονται πωλήσεις. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές την ίδια ώρα αυξάνονται, με καλά ενημερωμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι το ύψος των επιταγών που λήγουν εντός του Αυγούστου ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Χθες, πάντως, έγινε γνωστό ότι μέρος των δανείων της Creta Farms έχει μεταβιβασθεί σε εταιρεία διαχείρισης δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Eurobank στην εταιρεία και τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο Cairo, που πρόκειται να τιτλοποιηθεί σε συνδυασμό με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, FPS. Οι άλλοι πιστωτές της Creta Farms δεν προτίθενται, πάντως, να προβούν σε ανάλογη κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του δανεισμού της Creta Farms στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανερχόταν σε 109,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 44 εκατ. ευρώ αποτελούσαν τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, καθώς σημαντικό μέρος των ομολογιακών και των λοιπών δανείων είχε ρυθμισθεί με συμφωνία αναδιάρθρωσης στις 14 Μαρτίου 2018.

Νομικοί κύκλοι με γνώση των διαδικασιών επεσήμαναν, πάντως, ότι η μεταβίβαση δανείων της Creta Farms σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δεν επηρεάζει οποιαδήποτε συμφωνία για την πώληση ή για την εξυγίανση της αλλαντοβιομηχανίας, είτε αυτή γίνει με απευθείας συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές και στον επενδυτή, όπως συνέβη στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης της «Νίκας», είτε μέσω του πτωχευτικού κώδικα, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Η μεταβίβαση δανείων σε κάποιο fund μπορεί να σημαίνει πιο γρήγορη αποπληρωμή ή εμπροσθοβαρή αποπληρωμή υπολοίπου δανείων μετά το όποιο «κούρεμα».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι, αντιθέτως, υπάρχουν άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα στην υπόθεση της Creta Farms, όπως το ύψος των διαγραφών που θα δεχθούν, εάν δεχθούν, να κάνουν οι τράπεζες στις απαιτήσεις που έχουν από την εταιρεία, οι οφειλές προς προμηθευτές, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η διαχείριση των σημάτων και των πατεντών και φυσικά η τύχη των εργαζομένων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text