Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Σχέδιο για περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας δρομολογεί η Ryanair

Σχέδιο για περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας δρομολογεί η Ryanair

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο για περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας δρομολογεί η Ryanair

«Πονοκέφαλο» προξενεί στις διεθνείς ευρωπαϊκές εταιρείες η παρατεταμένη καθήλωση των επίμαχων Boeing 737 MAX και από αυτόν δεν εξαιρείται η Ryanair, η μεγαλύτερη εταιρεία φθηνών ναύλων στη Γηραιά Ηπειρο. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Μάικλ Ο’ Λίρι προειδοποιεί ότι επίκεινται περικοπές θέσεων εργασίας στην εταιρεία, τόσο μεταξύ των πιλότων όσο και των αεροσυνοδών – συγκεκριμένα είπε πως πλεονάζουν 500 πιλότοι και 400 αεροσυνοδοί, καθώς και 600 άτομα από το πλήρωμα του αεροσκάφους, δηλαδή συνολικά 1.500 άτομα. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το προσωπικό της αεροπορικής του εταιρείας, ανέφερε πως οι περικοπές θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό. Κατά τον Μάικλ Ο’ Λίρι, περιβόητο για την αθυροστομία του και την αρχική του απέχθεια για τον συνδικαλισμό, η μείωση στον αριθμό των εργαζομένων οφείλεται στις επιπτώσεις των πολύνεκρων δυστυχημάτων του 737 MAX, της περιστολής κερδοφορίας, του ακριβότερου πετρελαίου και της αβεβαιότητας λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Είπε μάλιστα ότι το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να μειώσει τα δρομολόγια της Ryanair, διότι από τον στόλο της τα Boeing 737 MAX είναι προς το παρόν ακινητοποιημένα. «Το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο και ο χειμώνας ακόμα δυσκολότερος», δήλωσε στο βίντεο το οποίο περιήλθε σε γνώση του BBC. «Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, αλλά θα χρειαστεί να κάνουμε περικοπές προσωπικού φέτος τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και μετά τα Χριστούγεννα, αλλά και του χρόνου το καλοκαίρι, καθώς και να διακόψουμε την παρουσία μας σε ορισμένα αεροδρόμια».

Ο επικεφαλής της Ryanair υπογράμμισε ότι η καθήλωση των 737 ΜΑΧ σε όλον τον κόσμο και η αναγκαία επισκευή του θεωρούμενου ως υπεύθυνου για τα δυστυχήματα λογισμικού τους, είναι σοβαρός λόγος για τις περικοπές στις θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, είχε παραγγείλει 135 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ και αναμένεται να παραλάβει τα 58 το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο δεν πρόκειται να το κάνει έως ότου οι αρμόδιες διεθνείς αρχές αποφανθούν ότι το 737 ΜΑΧ είναι και πάλι ασφαλές να πραγματοποιεί δρομολόγια. Επίσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ο Μάικλ Ο’ Λίρι προειδοποίησε ότι μπορεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να μην έχει κανένα 737 ΜΑΧ έτοιμο, εάν η «Βoeing δεν κάνει τα αδύνατα δυνατά να αναβαθμίσει το λογισμικό, όπως προβλέπεται από τις ρυθμιστικές αρχές της αεροπλοΐας».

Μέχρι στιγμής η καθήλωση των αεροσκαφών έχει πλήξει αρκετά τη Ryanair. Την υποχρέωσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον στόχο αύξησης πωλήσεων του 2020, εφόσον ακύρωσε 30.000 προγραμματισμένες πτήσεις. Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον ένα από τα Boeing 737 MAX, που ανέμενε να παραλάβει ο αερομεταφορέας της Ryanair, δεν έφερε πλέον το διακριτικό ΜΑΧ στα διακριτικά του και δημιουργείται η εντύπωση πως και η ίδια η αεροναυπηγική και οι αεροπορικές εταιρείες θα «ξαναβαφτίσουν» το προβληματικό μοντέλο. Η δε πτώση των κερδών το δεύτερο τρίμηνο κατά 24% για τη Ryanair ήταν απότοκο του πολέμου τιμών στα εισιτήρια σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές. Ο αερομεταφορέας ανέφερε ότι κατά μέσον όρο οι ναύλοι της ενδεχομένως να μειωθούν κατά 6% την κρίσιμη θερινή περίοδο σε σύγκριση με τους ισχύοντες το 2018. Γενικά μιλώντας, οι αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε εκπτώσεις στα εισιτήρια, ώστε να αναθερμάνουν τη ζήτηση ειδικά στη Γερμανία και στη Βρετανία – στη Γερμανία τα εισιτήρια μειώνονται λόγω ανταγωνισμού, ενώ στη Βρετανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττεται από το αβέβαιο Brexit.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text