Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Θησαυρός» στα… αζήτητα: Αναξιοποίητο ένα στα δύο ακίνητα των Ταμείων

«Θησαυρός» στα… αζήτητα: Αναξιοποίητο ένα στα δύο ακίνητα των Ταμείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Θησαυρός» στα… αζήτητα: Αναξιοποίητο ένα στα δύο ακίνητα των Ταμείων

Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν συνολικά 1126 κτίρια

Στα αζήτητα παραμένει ένας «μικρός θησαυρός» που διαθέτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και ο οποίος θα μπορούσε να δώσει πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται η «Καθημερινή» το απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχεται συνολικά σε 1126 κτίρια σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτά σχεδόν τα μισά (το 49% για την ακρίβεια) παραμένουν κενά. Από τα υπόλοιπα το 31% έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση, ενώ μόλις το 20% είναι εκμισθωμένα, συνήθως με πολύ χαμηλό τίμημα. Από αυτά, τα 650 είναι στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, έκτασης 1.160.000 τμ. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ είναι τα 44 έτη ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πολλά από τα ιδιόκτητα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν απευθείας αγορές που πραγματοποιήθηκαν κυρίως κατά την περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’70.

Η ερήμωση των κτιρίων αυτών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση εκτιμάται ότι προκάλεσε απώλειες της τάξεως των 420 εκατ. ευρώ στην αξία και αντίστοιχες απώλειες 16.000 θέσεων εργασίας.

Το μοντέλο του Λίβερπουλ

Μία λύση που βρίσκει πρόσφορο έδαφος εσχάτως εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Αγγλία και συγκεκριμένα το Λίβερπουλ.

Εκεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προχώρησε στη μεταβίβαση σε ιδιώτες δεκάδων κενών διαμερισμάτων σε υποβαθμισμένες συνοικίες έναντι μόλις μίας στερλίνας. Στόχος είναι να βρεθούν νέοι ιδιοκτήτες πρόθυμοί να τα ανακατασκευάσουν προκειμένου να ζήσουν σε αυτά βοηθώντας ολόκληρες γειτονιές να αναγεννηθούν.

Πηγή: www.newpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text