Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Eπαφές MIG με FaraΙlon αλλάζουν τα δεδομένα

Eπαφές MIG με FaraΙlon αλλάζουν τα δεδομένα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eπαφές MIG με FaraΙlon αλλάζουν τα δεδομένα

Στις 30 Μαΐου 2019, στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Marfin Investment Group (MIG), τόσο ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Θρουβάλας όσο και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Αθανάσιος Παπανικολάου, είχαν επισημάνει ότι κεντρικός στόχος για το τρέχον έτος είναι η μείωση του δανεισμού της εταιρείας μέσω της αναδιάρθρωσης αυτού, καθώς και μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, άλλωστε, για τη χρήση του 2018 αναφέρεται ότι δανειακές υποχρεώσεις ποσού 228,8 εκατ. ευρώ είναι συμβατικές πληρωτέες τον Οκτώβριο του 2019 και ότι η διοίκηση σχεδιάζει την αναδιάρθρωση των εν λόγω υποχρεώσεων ή/και την αποπληρωμή τους μέσω της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων.

Βασική λύση στο παραπάνω φαίνεται ότι επιδιώκεται μέσω της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της MIG από το επενδυτικό fund Farallon με το οποίο ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση προβλέπει τη χορήγηση δανείου από τo Farallon ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα 228,8 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν τον Οκτώβριο, το ποσό των 142,5 εκατ. ευρώ πρόκειται για το υπόλοιπο του ομολογιακού ύψους 150 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η MIG με τη Eurobank το 2016 και το οποίο λίγο μετά η τράπεζα το μεταβίβασε στο fund Fortress. Τα υπόλοιπα 86,3 εκατ. ευρώ από το ποσό των 228,8 εκατ. ευρώ πρόκειται για το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου των 115 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2015 η MIG με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση ισόποσων δανειακών υποχρεώσεων.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι προς εξασφάλιση των εν λόγω ομολογιακών δανείων συνολικού ποσού 228,8 εκατ. ευρώ έχει ενεχυριαστεί το σύνολο των μετοχών των δύο μεγαλύτερων θυγατρικών της MIG, δηλαδή της Attica και της Vivartia. Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς τα δικαιώματα ψήφου εξακολουθεί να τα έχει η MIG και οι τράπεζες τα αποκτούν μόνο σε περίπτωση καταγγελίας των δανείων.

Το παραπάνω, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναχρηματοδότηση των δανείων από το fund Farallon να συνοδεύεται και από την απόκτηση συμμετοχής. Το 2017 το Farallon αγόρασε δάνεια της Euromedica ύψους 200 εκατ. ευρώ και κατέχει το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η MIG, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνει κατ’ αρχάς ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τo Farallon και η συμφωνία, εάν υπάρξει, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποπληρωμή υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων και εξασφαλίσεις υπό τη μορφή σύστασης ενεχύρου επί μετοχών θυγατρικών εταιρειών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου (due dilligence) και η συμφωνία, εάν υπάρξει, θα κλείσει μέχρι τον Οκτώβριο.  Το εν λόγω fund στοχεύει σε υψηλές αποδόσεις έως και 15% ετησίως, ενώ συνήθης πρακτική του αποτελεί και η είσπραξη επιπλέον «αμοιβής» σε περίπτωση επίτευξης των στόχων πάνω από τις αρχικές προσδοκίες. To fund προβαίνει κατά βάση σε μη μακροχρόνιες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι μετά μία περίοδο 4-5 ετών πιθανώς θα αποχωρήσει, πουλώντας συμμετοχές στις θυγατρικές της MIG που ενδεχομένως θα έχει αποκτήσει.

Εκτός από τα δύο προαναφερθέντα ομολογιακά, το 2017 η MIG κατέληξε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων που τότε ανέρχονταν σε 554,1 εκατ. ευρώ, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 425,2 εκατ. ευρώ. Από το εν λόγω δάνειο, απομένει οφειλή ύψους 297 εκατ. ευρώ, καθώς 136,62 εκατ. ευρώ από τα 204 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η MIG από την πώληση του «Υγεία» διατέθηκε σε πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ. Εντός του 2019 η MIG εισέπραξε επίσης τίμημα 38,64 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης διατέθηκε σε μεγάλο βαθμό για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους του ομίλου.

Ακολούθησε το 2018 η αναδιάρθρωση δανείων ύψους 373 εκατ. ευρώ της Vivartia (θυγατρικής της MIG), συμφωνία η οποία προβλέπει παράταση της λήξης των δανείων έως τις 20 Οκτωβρίου του 2024. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού, ειδικά της Vivartia, δημιουργεί ειδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησής της ως ομίλου συνολικά ή μερικών θυγατρικών της. Ειδικά το δεύτερο σενάριο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, όπως επισημαίνουν στελέχη του ομίλου, καθώς για τον δανεισμό μιας θυγατρικής μπορεί να υπάρχουν ως ενέχυρα περιουσιακά στοιχεία άλλης θυγατρικής.   Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανερχόταν σε 1,45 δισ. ευρώ και αναλύεται ως εξής: τρόφιμα και γαλακτοκομικά 430,7 εκατ. ευρώ (ή 29,6% του συνόλου), μεταφορές 346,1 εκατ. ευρώ (ή 23,8% του συνόλου), πληροφορική και τηλεπικοινωνίες 57,5 εκατ. ευρώ (ή 3,9% του συνόλου), ιδιωτικά κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ (ή 5,2% του συνόλου) και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που αφορά στην ουσία τον δανεισμό της μητρικής MIG 546 εκατ. ευρώ (37,5% του συνόλου).

Tα «ασημικά»

Η πώληση εντός του 2018 της συμμετοχής τής MIG στον όμιλο «Υγεία» όχι μόνο απέφερε 204 εκατ. στον όμιλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανείων του. Προκάλεσε ευρεία συζήτηση για την έναρξη διαδικασίας πώλησης και άλλων «ασημικών» του ομίλου με την Attica Group και τη Vivartia να βρίσκονται στο επίκεντρο. Για την ώρα οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο όμιλος στο πεδίο της πώλησης θυγατρικών του και εν γένει περιουσιακών στοιχείων είναι περιορισμένες. Τον Φεβρουάριο πωλήθηκε η συμμετοχή που είχε η MIG στο Hilton Κύπρου προς την εταιρεία Vibrana Holdings Ltd., συμφερόντων της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ και του ομίλου Invel έναντι ποσού 38,64 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Optima (συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη) για την πώληση σε αυτήν κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου παραγωγής κίτρινων τυριών που διαθέτει στην Ελασσόνα με την Optima να αναλαμβάνει επίσης την παραγωγή των κίτρινων τυριών της ΔΕΛΤΑ (θυγατρική της Vivartia) χωρίς την εξαγορά των αντίστοιχων εμπορικών σημάτων. Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας, η εταιρεία είχε ανακοινώσει δύο εβδομάδες νωρίτερα τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στο Πλατύ Ημαθίας. Το ενδεχόμενο συγκέντρωσης της παραγωγής όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα εργοστάσιο, αυτό του Αγίου Στεφάνου, με το κλείσιμο ταυτόχρονα των λοιπών μονάδων, αποτελεί σενάριο το οποίο δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, μπορεί να κάνει πιο ελκυστική τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και εν γένει τη Vivartia, εάν και όταν αποφασιστεί η πώλησή της, για την οποία φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text