Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς είδε η αγορά την «ετυμηγορία» της Fitch

Πώς είδε η αγορά την «ετυμηγορία» της Fitch

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς είδε η αγορά την «ετυμηγορία» της Fitch

Καμία ανησυχία δεν προκάλεσε στην αγορά η αξιολόγηση της Fitch, η οποία διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, σύμφωνα με τραπεζίτες και οικονομολόγους που μίλησαν στην «Κ», η αντίδραση αυτή του οίκου ήταν αναμενόμενη, καθώς ήδη η Fitch δίνει στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους, κι έτσι η ισχυρή πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου χθες δεν αποδίδεται σε αυτό το γεγονός αλλά στο διεθνές κλίμα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, είναι θέμα χρόνου προτού έρθουν οι αναβαθμίσεις για τη χώρα μας, αφού οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί «σπρώχνοντας» ουσιαστικά τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο οίκος Fitch διατήρησε την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση «ΒΒ-», με σταθερές προοπτικές, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 8 Ιουλίου, και άρα είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν η αποτελεσματικότητά της και η εφαρμογή των πολιτικών της. Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου, η ατζέντα της κυβέρνησης θα μπορούσε να στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Πάντως, υπογράμμισε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη ακόμα με πολλές προκλήσεις, όπως η αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και τα εξαιρετικά υψηλά NPEs των τραπεζών.

Η Ελλάδα είναι από τις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν αναβαθμιστεί με τη μεγαλύτερη ταχύτητα το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank Ιωάννης Σώκος. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα διάσωσης για να φτάσει σε «επενδυτική βαθμίδα» από την S&P, και η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο πριν από μόλις ένα έτος. Ετσι, όπως επισημαίνει, η αγορά δεν ανέμενε αναβάθμιση από τη Fitch, ειδικά τη στιγμή που βαθμολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική κατηγορία» σε σχέση με τη Moody’s και την S&P, που τη βαθμολογούν τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα. Μια τέτοια κίνηση, συνεπώς, αναμένεται από αυτούς του δύο οίκους το επόμενο διάστημα, τονίζει ο κ. Σώκος.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας είναι απλώς θέμα χρόνου», επισημαίνει στην «Κ» ο Ολιβερ Αντλερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Suisse. Αλλωστε, όπως επισημαίνει, η Fitch τόνισε πως τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας είναι καλύτερα από ό,τι υποδηλώνει η αξιολόγησή της, προσθέτοντας πως είναι λογικό ο οίκος να περιμένει μέχρι η νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέρος του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος και μέχρι οι πιστωτές να έχουν και επίσημα θετική αντίδραση. Αλλωστε, μετά και τη βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί σημαντικά, ακόμη και αν η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, συμπληρώνει ο κ. Αντλερ.

Ο «χρησμός» του οίκου σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως αρνητικός ούτε από τις ελληνικές τράπεζες. Οπως επισημαίνει στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, αντιθέτως, η έκθεση της Fitch έχει θετικό μήνυμα, ειδικά στις αναφορές για το χρέος και τα πλεονάσματα. Αν και θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν οι προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, είναι προφανές ότι αυτό που «κράτησε» τη Fitch πίσω είναι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, που είναι νωρίς να τις αλλάξει προς το καλύτερο, παρότι αναγνωρίζουν τις θετικές έως τώρα ενέργειες της νέας κυβέρνησης.

Τα ομόλογα

Η «ετυμηγορία» της Fitch δεν αλλάζει τις θετικές προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον κ. Σώκο της Deutsche Bank. Οπως εκτιμά, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο και της «όρεξης» των διεθνών επενδυτών για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται και η Capital Economics, η οποία επίσης θεωρεί πως η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα είναι αρκετά θετική, αφού τονίζει ότι η ατζέντα πολιτικής της Ν.Δ. είναι ενθαρρυντική – ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να κρίνει πόσο επιτυχής θα είναι στην εφαρμογή της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγου για την Ευρώπη της Capital Economics, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα βρεθούν στο 1,75% (από 2,047% χθες) έως το τέλος του έτους και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα και το 2020. Αυτό οφείλεται και στην προοπτική για νέο QE από την ΕΚΤ, το οποίο, αν και δεν «αφορά» ακόμη την Ελλάδα, θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των ομολόγων στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text