Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς εξηγείται η επικράτηση των απολύσεων τον Ιούλιο

Πώς εξηγείται η επικράτηση των απολύσεων τον Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς εξηγείται η επικράτηση των απολύσεων τον Ιούλιο

Της Ρούλας Σαλούρου

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνη για την αγορά εργασίας. Γιατί υπήρξε αύξηση των απολύσεων στη δεύτερη «καλύτερη χρονιά» από το 2001. Οι ειδικότητες που γεννούν απασχόληση και οι ηλικιακές ομάδες που βρέθηκαν στο στόχαστρο.

Εκπλήξεις έκρυβαν τα στοιχεία για την απασχόληση τον Ιούλιο, με κυρίαρχη την επικράτηση των απολύσεων - αποχωρήσεων έναντι των προσλήψεων που παρατηρήθηκε στην καρδιά του καλοκαιριού. Όπως φαίνεται στα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας. Μείωση της απασχόλησης είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο χρόνο, τον αντίστοιχο μήνα, παρ’ ότι τα έτη 2018 και 2019, παρουσιάζουν συνολικά στο 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος, ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου εξηγείται από τους ειδικούς από την σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς φαίνεται πως, οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού που αποτελούν την ατμομηχανή της απασχόλησης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, νωρίτερα. Έτσι, το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο (έκλεισαν και τα τελευταία φροντιστήρια για καλοκαίρι), υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στην εστίαση, τα καταλύματα και τη βιομηχανία τροφίμων κατά τον ίδιο μήνα, με αποτέλεσμα το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούλιο ανήλθαν σε 250.319, ενώ οι αποχωρήσεις σε 265.010. Από τις συνολικά 265.010 αποχωρήσεις, οι 102.446 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 162.564 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συγκρίνοντας δε, κανείς, τα στοιχεία, σε ετήσια βάση, προκύπτει ότι τον Ιούλιο του 2018 είχαν χαθεί 6.081 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 (αρνητικό ισοζύγιο -14.691 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου -8.610 τον περσινό Ιούλιο).

Αθροιστικά βέβαια, κατά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.669.921 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.388.146, εκ των οποίων οι 817.006 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 571.140 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 7μήνου είναι θετικό και διαμορφώνεται στο +281.775 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση 7μήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Κάτι αντίστοιχο μάλιστα, είχε παρατηρηθεί και το 2018.

Ανησυχητικό, όσο και ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας θεωρείται και το στοιχείο της επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αλλά και αυτό της επικράτησης των απολύσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλην αυτής των νέων, ηλικίας 15-24 ετών.

Αναλυτικά, το 55,42% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αφορούσε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Στο 7μηνο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,22% νέες συμβάσεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και 47,78% με πλήρη απασχόληση. Όσο για την ηλικιακή κατανομή των προσλήψεων - απολύσεων, οι προσλήψεις επικράτησαν κατά 25.176 θέσεις εργασίας μόνο στις ηλικίες 15-24 ετών. Μεγάλη είναι δε, η επικράτηση των απολύσεων, κατά 23.543 θέσεις εργασίας, στις ηλικίες 30-44 ετών και κατά 11.887 θέσεις, στους 45-64 ετών.

Αναφορικά με τις ειδικότητες, οι προσλήψεις επικράτησαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, τα καταλύματα, τη βιομηχανία τροφίμων και το λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχα, οι απολύσεις επικράτησαν στην εκπαίδευση (χάθηκαν 32.653 θέσεις εργασίας), τις αθλητικές δραστηριότητες και την διασκέδαση καθώς και στις υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text