Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι επενδυτές στις αναδιαρθρώσεις και στις προσπάθειες εξυγίανσης των επιχειρήσεων

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι επενδυτές στις αναδιαρθρώσεις και στις προσπάθειες εξυγίανσης των επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι επενδυτές στις αναδιαρθρώσεις και στις προσπάθειες εξυγίανσης των επιχειρήσεων

 

Προεξοφλούν οι επενδυτές καλύτερες μέρες για τις εταιρείες όπου οι διοικήσεις προχωρούν σε κινήσεις εξυγίανσης είτε από μόνες τους είτε με «εντολές» τραπεζών

Αρκετές εταιρείες, επί σειρά ετών  δεν προχώρησαν στις απαραίτητες κινήσεις αναδιάρθρωσης προκειμένου να λύσουν θέματα που πιθανότατα θα έβρισκαν αργότερα μπροστά τους και θα ήταν δύσκολο να τα αντιμετωπίσουν.

Τώρα, με τη βοήθεια των τραπεζών ή και ειδικών συμβούλων γίνεται μία καλή προσπάθεια και φαίνεται πως η αγορά την επικροτεί και εξ' αυτού του λόγου "σπρώχνει" τις μετοχές τους  σε υψηλότερα επίπεδα, δίνοντας έτσι μία ψήφο εμπιστοσύνης.

Του Γιώργου Κατικά

Μάλιστα για κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως η αγορά προεξοφλεί καλύτερες μέρες και ωθεί τις μετοχές των εταιριών αυτών σε υψηλότερα επίπεδα ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο  με κάποιες επιχειρήσεις του  αυτού  κλάδου οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν θέματα υψηλού δανεισμού χαμηλής κεφαλαιακής διάρθρωσης ή ανάπτυξης δραστηριοτήτων χωρίς άμεση σχέση με τη βασικό τους αντικείμενο οι οποίες πρέπει να σταματήσουν.

Εδώ και πολλούς μήνες η αγορά έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, η οποία εφαρμόζει πλέον τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, αποχωρεί από δραστηριότητες τις οποίες δε θεωρεί βασικές, καθαρίζει τον ισολογισμό της και επικεντρώνεται στους τομείς που αποφέρουν κέρδη και τους οποίους γνωρίζει καλά.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε η αγορά και στην επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη στην Ιντραλότ, ενώ επικρότησε και την απόφαση για πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το βασικό αντικείμενο αλλά και τις ενέργειες για τη βελτίωση ρευστότητας της εταιρίας.

Η MIG ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Farallon για νέα χρηματοδότηση και η εξέλιξη αυτή ανακούφισε την αγορά, οδηγώντας τη μετοχή υψηλότερα.

Σε εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, η αύξηση κεφαλαίου στην Intertech η οποία έφερε μείωση στο ποσοστό του κ.Κοντομηνά, αποτέλεσε θετική εξέλιξη για τους επενδυτές με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο 50% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός στην Αλουμύλ, έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ωθήσει τη μετοχή από μερικά σεντς κοντά στα 2 ευρώ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε χθες 6/8 στα 2,17 ευρώ).

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της αναχρηματοδότησης των δανείων της εισφοράς εταιρείας του κ.Μυλωνά προς ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και που θα διαμορφωθούν μετά οι βασικοί δείκτες της εταιρίας, οι επενδυτές βλέπουν πως δημιουργείται ξανά αξία.

Η αναδιάρθρωση των δανείων της Κορδέλλου έφερε μεγάλα κέρδη στους μετόχους μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. Η διοίκηση κάνει λόγο για νέα σελίδα στην ιστορία και ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Η αναχρηματοδότηση των δανείων της Ελγέκα, αποτέλεσε επίσης το βασικό λόγο για την άνοδο της μετοχής.

Εσχάτως υπάρχει κινητικότητα και άνοδο και στη μετοχή της Μπήτρος, με τις τράπεζες να έχουν συμφωνήσει σε μία μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στη ΣΙΔΜΑ, χωρίς όμως να έχουν αποφασιστεί όλες οι λεπτομέρειες.

Θα γίνει απόσχιση της Μπήτρος Μεταλλουργική μαζί με κάποια δάνεια, θα προχωρήσει συνολική αναδιάρθρωση και θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους κλάδους με κάποιες από τις παραπάνω εταιρείες και δεν έχουν υψηλό δανεισμό, ή ανάγκη από κεφαλαιακή ενίσχυση , δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι και έχουν χαμηλότερη απόδοση.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text