Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μια ανάσα από τα αρνητικά επιτόκια τα έντοκα

Μια ανάσα από τα αρνητικά επιτόκια τα έντοκα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μια ανάσα από τα αρνητικά επιτόκια τα έντοκα

«Βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, στην οποία προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, πλησιάζοντας πλέον τα αρνητικά επίπεδα, ενώ ράλι σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω του 2%, ενισχύοντας τα θετικά μηνύματα για τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, στο 0,095% κατρακύλησε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 0,095% αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τους συγκεκριμένους τίτλους, ενώ είναι κατά 60% σχεδόν χαμηλότερη από αυτήν της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα να προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των χωρών με τίτλους αρνητικών αποδόσεων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 15 τρισ. ευρώ διεθνώς. Την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων υποχώρησε στο 0,15% από 0,23% στην προηγούμενη δημοπρασία της 3ης Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο το επιτόκιο στα έντοκα 52 εβδομάδων είχε σημειώσει βουτιά στο 0,47% από 0,95% πριν. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις όλων αυτών των τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, εάν συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ –το οποίο αν και δεν θα αφορά προς το παρόν την Ελλάδα, ωστόσο, οι ελληνικοί τίτλοι αναμένεται να επωφεληθούν από το γενικότερα ευνοϊκό κλίμα στην αγορά– τότε είναι θέμα χρόνου να δούμε αρνητικά επιτόκια στις εκδόσεις εντόκων.

Εν τω μεταξύ, κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του 1,938% διαμορφώθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου χθες, η οποία προσγειώθηκε στο 1,998% με πτώση της τάξεως του 2,7% από τα επίπεδα της Τρίτης, μετά το ισχυρό ράλι που σημειώνει η αγορά ομολόγων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Οι επενδυτές στρέφονται προς τα κρατικά ομόλογα λόγω της ενίσχυσης των ανησυχιών γύρω από την παγκόσμια οικονομία μετά και την πρόσφατη ένταση στις εμπορικές διαμάχες. Σε αυτό το περιβάλλον, οι προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εξαιρετικά θετικές, με τον Αντριου Κένινγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη της Capital Economics, να σημειώνει στην «Κ» ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα βρεθούν στο 1,75% έως το τέλος του έτους και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα και το 2020.

Η «βουτιά» που έχει σημειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, από το καλοκαίρι του 2018 όταν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία αγγίζει το 60%, «ανοίγει» τον δρόμο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως τόνισαν οικονομολόγοι που μίλησαν στην «Κ». Σύμφωνα με τη Ραφαέλα Τενκόνι, ιδρύτρια της Αda Economics και επικεφαλής οικονομολόγο της Wood & Co, μία μείωση κατά 1% από τον στόχο του 3,5% είναι βιώσιμη για τα πλεονάσματα εάν η κυβέρνηση αποδείξει ότι μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text