Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην πώληση ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. προχωράει η Eurobank

Στην πώληση ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. προχωράει η Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην πώληση ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. προχωράει η Eurobank

Το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δύο χαρτοφυλακίων αποτελούμενων από συνολικά 950 ακίνητα. Ο λόγος για τα πακέτα ακινήτων Star και Opus, ιδιοκτησίας της Eurobank, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Η λογιστική αξία των ακινήτων υπολογίζεται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο Star περιλαμβάνει συνολικά 685 ακίνητα, κυρίως κατοικίες, αλλά και ορισμένα επαγγελματικά ακίνητα. Ειδικότερα, σε αυτό βρίσκονται 410 οικιστικά ακίνητα, 115 επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες), αλλά και 130 οικόπεδα, αγροτεμάχια και βιομηχανικές εκτάσεις. Η συνολική λογιστική τους αξία υπολογίζεται σε 30,6 εκατ. ευρώ. Το 50% των ακινήτων βρίσκεται στην περιφέρεια, το 30% στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 10% σε νησιά. Αντιστοίχως, στο πακέτο Opus περιλαμβάνονται 258 επαγγελματικά ακίνητα συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κ.ά. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων, και συγκεκριμένα το 58%, βρίσκεται στην Αττική, το 18% στη Θεσσαλονίκη, το 19% στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και το 5% στη νησιωτική χώρα (Ιόνια Νησιά, Αιγαίο και Κρήτη). Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαγωνιστική διαδικασία «τρέχει» από τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόκειται για την πρώτη μαζική πώληση ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από τράπεζα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των πλειστηριασμών – δηλαδή, προέρχονται από άγονους πλειστηριασμούς, με την τράπεζα να επιλέγει να αγοράσει η ίδια το ακίνητο, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για τα δύο αυτά χαρτοφυλάκια κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, καθώς δεσμευτικές προσφορές έχουν κατατεθεί από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά τους. Αυτό που είναι όμως γνωστό είναι ότι, στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκτός από τις εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενδιαφέρον επέδειξε τόσο το επενδυτικό fund Brook Lane Capital όσο και το fund Bain Capital. Το πρώτο έχει αναδειχθεί σε ισχυρό «παίκτη» της ελληνικής αγοράς ακινήτων κατά το 2019, καθώς πριν από λίγους μήνες απέκτησε αντί ποσού 95 εκατ. ευρώ σειρά κτιρίων γραφείων που πωλούσε η Alpha Bank, όπως επίσης και ένα ακόμα κτίριο γραφείων ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς αντί 12 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, το fund Bain Capital έχει αποκτήσει το πακέτο κόκκινων δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις (κυρίως ακίνητα) Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, αντί του ποσού των 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν και οι πρώτες πωλήσεις από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Πέραν των εν λόγω δύο πακέτων, η τράπεζα έχει προετοιμάσει και ακόμη ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από άλλα 150-200 ακίνητα, κατοικίες, επαγγελματικά, ακόμα και βιομηχανικά ακίνητα. Το εν λόγω πακέτο θα επιχειρηθεί να πωληθεί κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών και πριν εκπνεύσει το 2019.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τράπεζες θα εντατικοποιήσουν τις πωλήσεις ακινήτων, προκειμένου κατ’ αρχάς να απαλλαγούν από το πολύ σημαντικό κόστος διαχείρισης με το οποίο επιβαρύνονται για κάθε ακίνητο, αλλά και ώστε να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης ήδη από το τέλος του 2018, η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στην αγορά και οι ξένοι επενδυτές αναζητούν συνεχώς νέες ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, η συγκυρία κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη των τελευταίων ετών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text