Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Νέες δουλειές» ψάχνουν στον ασφαλιστικό κλάδο

«Νέες δουλειές» ψάχνουν στον ασφαλιστικό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Νέες δουλειές» ψάχνουν στον ασφαλιστικό κλάδο

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Πώς διαμορφώνεται το περιβάλλον στον ασφαλιστικό κλάδο με την νέα κυβέρνηση. Το στοίχημα των νέων προϊόντων και το ζητούμενο των μεταρρυθμίσεων σε υγεία, συνταξιοδοτικό και καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών.

Έντονη στροφή προς καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιάζουν τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων, γνωρίζοντας πως οι νέες τεχνολογίες και η όξυνση του ανταγωνισμού θα φέρουν σε δυσχερή θέση, όσους δεν προλάβουν να προσαρμοστούν έγκαιρα.

Ήδη, ένα μεγάλο τμήμα των καλύψεων οχημάτων έχει «περάσει» στο διαδίκτυο, ενώ διευρύνεται συνεχώς και ο όγκος της παραγωγής που λαμβάνει χώρα μέσω των τραπεζικών δικτύων σε ολοένα και περισσότερους κλάδους (αυτοκίνητα, συνταξιοδοτικά, παιδικά, πακέτα υγείας, καλύψεις έναντι κλοπών τσαντών-πορτοφολιών, ασφάλιση κατοικίας).

Αν επιπλέον συνεκτιμηθεί ότι η αναμενόμενη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, θα ωθήσει μέρος του σημερινού προσωπικού τους προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τότε αντιλαμβάνεται ότι η πίεση στα σημερινά δίκτυα θα ενταθεί.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να μειώσουν δραστικά το λειτουργικό τους κόστος προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο από την ολοένα και ταχύτερη απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς (π.χ. πανευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά προγράμματα) όσο κυρίως από τους νέους ανταγωνιστές οι οποίες θα προκύψουν κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν λείπουν οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν πως οι προοπτικές τόσο για τον ίδιο τον ασφαλιστικό κλάδο, όσο και για τους διαμεσολαβητές είναι σαφώς θετικές, στο βαθμό που υπάρξει η απαιτούμενη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ασφαλιστική αγορά εντείνει τις προσπάθειές της για να αναπτύξει νέες δραστηριότητες «υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ασφάλισης των κινδύνων του κυβερνοχώρου (χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η μεγάλη έκταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο πεδίο στο πρόσφατο δελτίο του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων), μια δραστηριότητα ωστόσο που δεν αναμένεται να φέρει μεγάλα νούμερα από τη μια μέρα στην άλλη, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην αποτίμηση των συγκεκριμένων κινδύνων, αλλά και εξ’ αιτίας της αυταπάτης πολλών επιχειρηματιών ότι οι εταιρείες τους είναι κατάλληλα προετοιμασμένες έναντι μιας πιθανής κυβερνοεπίθεσης.

Οι υποχρεωτικές καλύψεις κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, μετά τις πρόσφατες καταστροφές στη Χαλκιδική, αλλά και μετά το νέο σεισμό στην Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι το δελτίο τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ότι «πάνω από 2.000 ζημιές δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μετά τον σεισμό των 5,3R της 19 Ιουλίου 2019, με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας Αττικής» και επίσης ότι «η ασφάλιση αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο μηχανισμό κάλυψης των οικονομικών επιπτώσεων ζημιών από φυσικές καταστροφές».

Θεωρείται βέβαιο πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εντείνουν από το προσεχές φθινόπωρο τις προσπάθειές τους προκειμένου να πείσουν τη νέα κυβέρνηση για την υποχρεωτική κάλυψη κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, ωστόσο κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται ακόμη καιρό για να ωριμάσει και πόσο μάλλον για να εφαρμοστεί.

«Καυτή» δραστηριότητα αποτελούν οι καλύψεις υγείας, με τις εταιρείες να βλέπουν με σκεπτικισμό τη συγκέντρωση της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών σε λιγότερους «παίκτες». Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους υιοθετούν πολυπαραμετρικά συμβόλαια προκειμένου να μπορούν να απευθυνθούν σε όσο το δυνατόν «λεπτότερα πορτοφόλια» ωστόσο αντιλαμβάνονται πως για να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των πελατών τους επιβάλλεται να μειωθεί το κόστος των συμβολαίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, για τον οποίον ζητούν τη σύναψη ΣΔΙΤ με τα κρατικά νοσοκομεία. Το θέμα έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο στην Ελλάδα υπάρχει πάντα μια απόσταση από τη θεωρεία έως την πράξη.

Περισσότερο «ώριμο» αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι το ζήτημα του ασφαλιστικού και ο τρόπος συμμετοχής στο νέο σύστημα (αναμένεται η κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου») του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν από τη μια πλευρά ενεργό συμμετοχή στο δεύτερο πυλώνα (Επαγγελματικά Ταμεία) και από την άλλη, φορολογικά κίνητρα σε εκείνους που θα επιλέξουν τα γνωστά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια (τρίτος πυλώνας). Η σημερινή κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ των συγκεκριμένων προτάσεων προεκλογικά και τώρα απομένει το ακριβές περιεχόμενο των θεσμικών παρεμβάσεων, καθώς πολλές φορές ο… «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text