Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eldorado Gold: Η επανεκκίνηση της επένδυσης του 1 δισ. και το rebound της μετοχής

Eldorado Gold: Η επανεκκίνηση της επένδυσης του 1 δισ. και το rebound της μετοχής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eldorado Gold: Η επανεκκίνηση της επένδυσης του 1 δισ. και το rebound της μετοχής

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, οι επικεφαλής της Eldorado Gold κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με κορυφαία στελέχη μίας ελληνικής κυβέρνησης. Κι αυτό επειδή ακόμη και κατά τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2012-2015, το project "Μεταλλεία Κασσάνδρας" αντιμετωπιζόταν από τους decision makers με ενός είδους ενοχικό σύνδρομο. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί απορία γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου με έδρα το Βανκούβερ, George Burns, ανέφερε, χαρακτηριστικά, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ότι η αλλαγή κλίματος προκαλεί ενθουσιασμό. Η μεταστροφή αυτή έχει αντίκτυπο και στις επιδόσεις της μετοχής, η οποία έχει καταγράψει αύξηση 166% σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες, από τις 23 Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου.

Turnaround

Το "νήμα" της επένδυσης έχει μείνει στο 2016, οπότε η Eldorado Gold ανακοίνωσε, δις, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο –στο μεσοδιάστημα των εννέα μηνών είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι το project θα αδειοδοτηθεί– πως αναγκάζεται να θέσει σε καθεστώς αναγκαστικής συντήρησης το έργο στις Σκουριές, που αποτελεί τον πυρήνα του business plan του καναδικού ομίλου. Στις Σκουριές, ο σχεδιασμός της Eldorado Gold περιλαμβάνει την επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη, όπως και την υλοποίηση εργοστασίου εμπλουτισμού, με το έργο να μην προχωρά καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνταν να χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες για την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, του εργοστασίου εμπλουτισμού, τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων και την επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, χωρίς ταμπού, στηρίζει την επένδυση υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι τηρούνται απαρέγκλιτα οι δικλίδες περιβαλλοντικής προστασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Κωστή Χατζηδάκη έχει συστήσει μεικτή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και ειδικοί της εταιρείας με στόχο την απεμπλοκή της επένδυσης.

Η αλλαγή κλίματος έρχεται σε μια συγκυρία ευνοϊκή για τον καναδικό όμιλο: μέσα της περασμένης εβδομάδας η τιμή του χρυσού εμφάνισε ιστορικό υψηλό έξι μηνών, σπάζοντας το φράγμα των 1.500 δολαρίων ανά ουγκιά. Το ράλι του βασιλιά των μετάλλων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη μιας φιλικής προς τις επενδύσεις κυβέρνησης, λειτουργεί ως καταλύτης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, για την εκτόξευση της μετοχής από τα 3,11 δολάρια στις 23 Μαΐου, σε 8,27 δολ. στις 2 Αυγούστου (+166%). Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η Eldorado Gold παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 12,2 εκατ. δολαρίων, ύστερα από ζημιές για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε σε 91.803 ουγκιές και το κόστος παραγωγής μειώθηκε σε 917 δολάρια ανά ουγκιά. Παράλληλα, το cash flow διαμορφώθηκε σε 51 εκατ. δολάρια, ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε από 616,7 εκατ. δολ. σε 465,9 εκατ. δολ., ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 346 εκατ. από 386,5 εκατ. δολ., ενώ η Eldorado διαθέτει πιστωτική γραμμή 179 εκατ. δολαρίων.

Η επανέναρξη της επένδυσης στη Βορειοανατολική Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τα μεγέθη του καναδικού ομίλου, ενώ κατά τη διάρκεια των άνω των 25 ετών λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πληρωμές εργαζομένων και σε Έλληνες προμηθευτές θα κατευθυνθούν 1,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Υπολογίζεται ακόμη ότι 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε άμεσους φόρους, 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών και 80 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην κοινωνία.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text