Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί τα ακίνητα είναι ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών

Γιατί τα ακίνητα είναι ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί τα ακίνητα είναι ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών

Η ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στα ακίνητα, που ξεπέρασε το 170%, το 2018, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο συνωστισμός ξένων funds και επενδυτών που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και η αύξηση των προσλήψεων από μεγάλα κτηματομεσιτικά δίκτυα αποτελούν ορισμένες από τις πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων ισχυροποιείται ως επενδυτικός προορισμός. Γιατί, όμως, το ενδιαφέρον επέστρεψε για μια αγορά που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν σε... κωματώδη κατάσταση;

Γιατί ενισχύεται η ζήτηση

Όπως εξηγούν οι επαΐοντες, η αγορά ακινήτων έχει έναν κοινό παρονομαστή: διαθέτει τις πιο χαμηλές τιμές σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της Ελλάδας σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ιδίως από το 2016 κι έπειτα, προσελκύει τους ξένους επενδυτές. Πρώτοι στη λίστα των επενδυτών από την αλλοδαπή βρίσκονται οι Κινέζοι, με εταιρείες όπως η Wailian να τοποθετούνται κατά βάση σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που χρήζουν ανακαίνισης. Το "παρών" στη συγκεκριμένη αγορά δίνουν και Ισραηλινοί επενδυτές, όπως οι Μπάρακ Μπαούμ και Γκάλ Νίνιο της εταιρείας Ficus Investments, που αναζητά παλαιά κτίρια γραφείων με στόχο τη μετασκευή τους σε κατοικίες. Το καθεστώς της χορήγησης άδειας διαμονής σε όσους επενδύουν κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση κατοικίας έχει τροφοδοτήσει τις αγοραπωλησίες, με Κινέζους και Ισραηλινούς να διαθέτουν και σε ομοεθνείς τους τα ακίνητα που αναπτύσσουν.

Επιπρόσθετα, τις επενδύσεις σε κατοικίες τροφοδοτεί η μεγάλη ζήτηση που έχει προκαλέσει η επέλαση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, με επικρατέστερες αυτές μέσω της αμερικανικής πλατφόρμας Airbnb. Η οικονομία διαμοιρασμού λειτουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμπληρωματικά με τη "Χρυσή Βίζα", καθώς δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που ήταν μέχρι πρότινος απρόσοδα είτε ενοικιάστηκαν είτε πωλήθηκαν. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, το υψηλότερο κόστος κατασκευής έναντι των τιμών των ακινήτων κατέστησε τις επενδύσεις σε real estate μη αποδοτικές, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η στροφή στη μετασκευή υψηλής παλαιότητας κτιρίων. Στροφή που υπαγόρευσε, βέβαια, τόσο η απουσία αποθέματος κατάλληλων εκτάσεων, ιδίως στα αστικά κέντρα, όσο και η υπερπροσφορά κτιρίων που θα μπορούσαν να αποκτήσουν χρήση κατοικίας. Από την άλλη πλευρά, από τις αρχές του 2018, οπότε καταγράφεται αύξηση των αξιών, η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάρει δειλά-δειλά μπροστά, με τα σκήπτρα να κρατούν τα Νότια Προάστια. Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κατοικία, αυξάνονται οι εταιρείες που δίνουν το "παρών".

Σε αυτές συγκαταλέγονται η, με έδρα τη Βούλα, αραβικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία QG Investments, η κυπριακή Zafido Holdings, η ολλανδική Sturdious Property Development Hellas, όπως και η ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης Ten Brinke Hellas. Η τελευταία σταθερά τα τελευταία χρόνια εντείνει τις επενδύσεις της στην εγχώρια αγορά ακινήτων, έχοντας τοποθετήσει, από το 2008 έως σήμερα, περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ. Οι Ολλανδοί επενδύουν όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε επαγγελματικά ακίνητα, με ένα από τα τελευταία projects τους να αφορά την αναβάθμιση σε συγκρότημα πολυτελών γραφείων με πιστοποίηση LEED του κτιρίου στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 102, που φιλοξενούσε την ιδιωτική κλινική "Κυανούς Σταυρός".

Στο παζλ του rebound της ελληνικής κτηματαγοράς σημαντική θέση καταλαμβάνουν οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, με την πιο βασική από αυτές να περιλαμβάνει την αναστολή για μία τριετία του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, κίνηση που εκτιμάται ότι ενισχύει σημαντικά τις επενδύσεις σε κατοικίες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εάν ο συντελεστής μειωθεί κατά 11%, σταδιακά το διάστημα 2019-2022, η αξία του ΑΕΠ θα ενισχυθεί έως και 265 εκατ. ευρώ και οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε έως 3.650.

Τι αναμένουν οι ΑΕΕΑΠ

Την αγορά για ευκαιρίες σαρώνουν όχι μόνο οι ΑΕΕΑΠ, αλλά και τα funds, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις υιοθετούν επιθετική στρατηγική. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της απόκτησης, πριν από μερικούς μήνες, από την Brook Lane του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, έναντι τιμήματος της τάξης των 95 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Dromeus Capital είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση με ποσό 30 εκατ. ευρώ της ανάπτυξης του ακινήτου της Ektasis Development στην οδό Χειμάρρας 10-12 στο Μαρούσι. Η στρατηγική που υιοθετούν τα funds θα κριθεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε μερικά χρόνια, όταν αποφασίσουν να πωλήσουν τα ακίνητα που απέκτησαν, οπότε δηλαδή θα φανεί εάν θα καταφέρουν να πετύχουν τίμημα αντίστοιχο με το τίμημα κτήσης.

Όσον αφορά τις ΑΕΕΑΠ, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να εντείνουν τις επενδύσεις τους, που ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες, σε συνάρτηση με το εάν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2016 ο φόρος επί του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ (ακίνητα, μετρητά) επταπλασιάστηκε, με τον σχετικό συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,105% σε 0,75%.

Δημήτρης Δεβελέγκος

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text