Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η ExxonMobil σχεδιάζει αποχώρηση από τη Βόρεια Θάλασσα

Η ExxonMobil σχεδιάζει αποχώρηση από τη Βόρεια Θάλασσα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα, ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια παρουσίας. Η μεγαλύτερη εισηγμένη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο σκοπεύει να επικεντρωθεί στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε νέα έργα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Στελέχη της ExxonMobil διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες με ομολόγους τους από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρξει ενδιαφέρον για μέρος ή για το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters, η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι 2 δισ. δολάρια. Η ExxonMobil αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ενδεχόμενη αποχώρηση θα σημάνει σημαντική μείωση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη για την Exxon, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι πουλάει τις εξέδρες εξόρυξης που κατέχει στη Νορβηγία. Οι επίσης αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες Chevron και ConocoPhillips πούλησαν την πλειονότητα των περιουσιακών τους στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα νωρίτερα το 2019. Τα περισσότερα έργα της Exxon στη Βόρεια Θάλασσα διαχειρίζεται κοινοπραξία, την οποία έχει συστήσει με τη Royal Dutch Shell, με την κάθε εταιρεία να κατέχει το 50%. Η κοινοπραξία είναι γνωστή με την ονομασία Esso Exploration and Production UK και περιλαμβάνει μερίδια σε σχεδόν 40 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ExxonMobil, η εταιρεία παράγει περίπου 80 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου και 441 κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα από τη Βόρεια Θάλασσα. Στους δυνητικούς αγοραστές περιλαμβάνονται μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια, όπως η Chrysaor και η Neptune, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες που δραστηριοποιούνταν χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα. Ωστόσο είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε τιμή πώλησης για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της ExxonMobil, επειδή πολλά κοιτάσματα και υποδομές πλησιάζουν στο τέλος της «ζωής» τους και πρέπει είτε να πάψει η εκμετάλλευσή τους ή να διαλυθούν, διαδικασία που έχει κόστος, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα έσοδα αρκετών ετών από την παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014, η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα έχει αναβιώσει, όμως χάρη κυρίως σε νέα κοιτάσματα. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή από τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές, η Exxon θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει τράπεζα που θα προσπαθήσει να πουλήσει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text