Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η ελληνική οικονομία στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας

Η ελληνική οικονομία στη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H επιδείνωση των διεθνών συνθηκών, με την πολιτική κρίση στην Ιταλία, την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, την απειλή της ύφεσης στη Γερμανία, το ενδεχόμενο άτακτου Brexit και την απειλή χρεοκοπίας στην Αργεντινή, ρίχνει αναπόφευκτα τη σκιά της και στην ελληνική οικονομία, με το χρηματιστήριο να υποχωρεί χθες κατά 1,52% (και συνολικά κατά 10% από τις αρχές του μήνα), ενώ γεννώνται ερωτήματα για τα περιθώρια επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το επενδυτικό κλίμα είναι θετικό και ότι αναμένονται προσεχώς θετικές ειδήσεις για την οικονομία, όπως η άρση των capital controls και η προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από τη δυνατότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, σημειώνουν.

Η Wall Street Journal σε χθεσινό δημοσίευμά της, κάνοντας λόγο για την πολύ καλή πορεία του Χρηματιστηρίου το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμιζε την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. Σημείωνε πως ο δείκτης του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 35% από το τέλος του 2018, με την προσδοκία –αρχικά– της νίκης Μητσοτάκη και την επιβεβαίωσή της στη συνέχεια. «Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη επίδοση εδώ και δύο δεκαετίες», ήταν ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι επενδυτές περιμένουν τώρα από τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για τη μείωση των φόρων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας σε επενδυτικά έργα, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Υπάρχει ένα σημείο καμπής για τη στάση των επενδυτών», δήλωσε ο Τζουζέπε ντι Μίνο, υψηλόβαθμο στέλεχος από την Amber Capital στο Λονδίνο, στην εφημερίδα. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν πέρα από αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, δήλωσε ο Ντι Μίνο. Η εταιρεία του κατέχει σήμερα λιγότερο από το 2% του ΟΠΑΠ και εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης περισσότερων μετοχών, εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε.

Εξάλλου, η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου στις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτέλεσμα της διεθνούς αστάθειας, σε μεγάλο βαθμό, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι αναμένονται θετικές εξελίξεις στο προσεχές μέλλον, οι οποίες ενδεχομένως θα αλλάξουν το κλίμα. Χαρακτηριστικά, ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει: «Με τα δεδομένα αυτά (σ.σ. της διεθνούς αστάθειας) τα σενάρια αυτονόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ακυρώνονται στην παρούσα φάση, καθώς η παγκοσμιοποιημένη φυγή από τους επενδυτικούς κινδύνους συμπαρασύρει και το Χ.Α. Επισημαίνεται πάντως ότι παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο έχει καταγραφεί μόνο μία ανοδική συνεδρίαση, το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς καταλύτες, όπως η προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med, που θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της περιοχής, το αναβαθμισμένο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ (πάνω από 800 εκατ. ευρώ) αλλά και η προοπτική άμεσης άρσης των capital controls. Σημαντικές εξελίξεις που αγνοούνται, ωστόσο, στην παρούσα φάση, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, με τον Γ.Δ. να διασπά καθημερινά τις στηρίξεις πάνω από τις 800 μονάδες και να ετοιμάζεται να αναμετρηθεί σύντομα με τα επίπεδα των 780 μονάδων».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text