Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η Jumbo κατακτά την αγορά της Ρουμανίας

Η Jumbo κατακτά την αγορά της Ρουμανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Jumbo κατακτά την αγορά της Ρουμανίας

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Δίκτυο καταστημάτων που αναμένεται να φτάσει στα τουλάχιστον 20 σημεία πώλησης την επόμενη 3ετία σχεδιάζει να αναπτύξει η Jumbo στη Ρουμανία, αγορά στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της γνωστής εταιρείας.

Σήμερα η Jumbo διαθέτει σε λειτουργία 13 σημεία πώλησης στη Ρουμανία και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ανοίξει ακόμη ένα ιδιόκτητο υπερκατάστημα, στην πόλη Brasov. Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει πως κατά τη χρήση 2019/2020 (1/7/2019 – 30/6/2020) συνολικά θα προσθέσει τρία υπερκαταστήματα στο δίκτυό της στη χώρα. Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, είχε αναφέρει στην ΕΘΕ για την επέκταση στη Ρουμανία πως η στρατηγική επέκτασης που επιλέχτηκε θα είναι πιο επιλεκτική, αλλά ταχύτερη.

Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo (hypermarket χωρίς φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά) στη Ρουμανία έχει ήδη αρχίσει να φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου (χρήση 2018/2019), η αύξηση των πωλήσεων στη χώρα ανήλθε στο 33%, με κινητήριους άξονες την αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα, την ενδυνάμωση του σήματος και την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας. Σημειώνεται πως στη χρήση 2017/2018, οι πωλήσεις στη Ρουμανία αντιστοιχούσαν στο 13,3% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου και το 16,6% των συνολικών κερδών προ φόρων.

Η Ελλάδα, βέβαια, παραμένει -με απόσταση- η κύρια αγορά του Ομίλου, με 4πλάσιο, βέβαια, δίκτυο καταστημάτων (52 καταστήματα στην Ελλάδα, έναντι 13 στη Ρουμανία). Η ελληνική αγορά "έτρεξε” με +3,5% περίπου σε επίπεδο πωλήσεων (καθαρές πωλήσεις της μητρικής χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές). Συνολικά, στη χρήση 2018/2019, η Jumbo εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 7,8%, στα 812,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 753,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Σήμερα ο Όμιλος, αριθμεί 79 καταστήματα, 52 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 13 στη Ρουμανία, διαθέτει ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων και τις μεγαλύτερες αποθήκες στα Βαλκάνια (390.000 τ.μ. περίπου). Παράλληλα, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 23 καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 5 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία). Μέσα στη χρήση που ήδη ξεκίνησε (1/7/2019 – 30/6/2020) αναμένεται το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος συνεργάτη στο Μαυροβούνιο.

Οι τιμές-στόχοι

Στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Jumbo κινείται στα επίπεδα των 15 ευρώ (υψηλό 52 εβδ. 18,80 ευρώ, χαμηλό 10,90 ευρώ) με αποτίμηση στα 2,07 δισ. ευρώ. Με βάση την τελευταία έκθεση της IBG, η τιμή-στόχος που δίνεται ανέρχεται στα 20 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να αναφέρει πως η παραμένει ελκυστική ως επενδυτική πρόταση, χάρη στις αποφάσεις της διοίκησης να επεκταθεί στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Ρουμανία) τα προηγούμενα χρόνια ώστε να αντισταθμίσει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει η IBG, οι διεθνείς δραστηριότητες της Jumbo αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων του ομίλου, ενώ η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα δύναται να βελτιώσει περαιτέρω τη δυναμική των εσόδων της εταιρείας στο μέλλον.

Η Pantelakis ανεβάζει επίσης τη τιμή-στόχο στα 20 ευρώ, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του Ομίλου στη Ρουμανία. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η εταιρεία συνεχίζει να εμφανίζεται ελκυστική με Ρ/Ε 14,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2020, 8,3x EV/EBITDA και σημαντικό εκτιμώμενο καθαρό ταμείο στο τέλος του 2020.

Ακόμη υψηλότερη τιμή-στόχο δίνει η Alpha Finance για τη μετοχή. Οι αναλυτές της εταιρείας στο τελευταίο report (23/7) δίνουν τιμή -στόχο στα 25,4 ευρώ, έχοντας ενσωματώσει στο μοντέλο τους το περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ηJumbo. Επιπλέον, τονίζεται, οι προοπτικές ανάπτυξης της Jumbo παραμένουν ισχυρές, με το σχέδιο ανάπτυξης των καταστημάτων της εταιρείας να προοδεύει. Η Alpha Finance, τέλος, αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα της εταιρείας στις επόμενες χρήσεις.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text