Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Μεγάλος αδερφός» για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Της Έλενας Λάσκαρη

Τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποκάλυψης εισοδημάτων και περιουσίας. Πώς σχεδιάζεται να αποκαλυφθούν όσοι «κρύφτηκαν» πίσω από τον ν. Κατσέλη. Ποια είναι τα νέα όπλα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες.

Το τέλος της προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, έρχεται από το τέλος Οκτωβρίου με την ενεργοποίηση μιας ακόμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για τη δημιουργία της πιέζουν εδώ και πολλούς μήνες οι θεσμοί και τώρα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τους έχει ενημερώσει -αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- ότι αρχίζει να «χτίζεται» στις αρχές Σεπτέμβρη και τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται πως θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των τραπεζών, καθώς με την πληκτρολόγηση μόνο του ΑΦΜ του «κόκκινου» δανειολήπτη στο σύστημα θα εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι καταχωρημένα σε taxisnet και ΕΦΚΑ.

Πρακτικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες οικονομικό προφίλ των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί προστασία της πρώτης τους κατοικίας και την έχουν εξασφαλισμένη όσο η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα στις αίθουσες των ειρηνοδικείων. Στοιχεία τα οποία αφορούν το δηλωθέν αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και τόκοι καταθέσεων θα έρχονται να αποκαλύψουν τη δυνατότητα ή μη των κόκκινων δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το αρχικό ή ένα μέρος του δανείου τους.

Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας που όριζε ο νόμος Κατσέλη θα παίρνουν το δρόμο της άμεσης «έξωσης» από τις προστατευτικές διατάξεις, καθώς οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν με «γρήγορη δίκη» εντός ενός μηνός την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Υπολογίζεται πως περίπου 100.000 αιτήσεις δανειοληπτών βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις δικαστικές αίθουσες και η εκδίκαση των υποθέσεων φτάνει ακόμα και σε ορίζοντα δεκαετίας. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις -παρ΄ εκτός εάν υπάρχουν στοιχεία σαν αυτά που θα αποκαλύπτει η πλατφόρμα για μη ικανοποίηση των κριτηρίων- η πρώτη κατοικία παραμένει προστατευμένη μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text