Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξήθηκαν κατά 15,3% τα τουριστικά έσοδα το α΄ εξάμηνο

Αυξήθηκαν κατά 15,3% τα τουριστικά έσοδα το α΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήθηκαν κατά 15,3% τα τουριστικά έσοδα το α΄ εξάμηνο

Αύξηση 15,3% εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο οι τουριστικές εισπράξεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,77 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, αυξημένες κατά 732 εκατ.

Από την άλλη όμως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 1,6%, στα 16,2 δισ. ευρώ από 15,9 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια ώρα, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%, φτάνοντας τα 27,8 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 7,3%. Τον Ιούνιο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε μικρή επιδείνωση.

Το ισοζύγιο αγαθών βελτιώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, καθώς το έλλειμμά του μειώθηκε κατά 496 εκατ. ευρώ, παρά τον περιορισμό των εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών κατά 4,2%, κυρίως καυσίμων, καθώς και λοιπών αγαθών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 338 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Τον Ιούνιο οι εισπράξεις από τουρίστες ήταν αυξημένες κατά 368 εκατ., στα 2,62 δισ., παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text