Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ώρα για το μεγάλο «ξήλωμα» στη ΔΕΗ

Ώρα για το μεγάλο «ξήλωμα» στη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ώρα για το μεγάλο «ξήλωμα» στη ΔΕΗ

Τον Αύγουστο φτιάχτηκε το κλίμα και στρώθηκε ο δρόμος και μέσα στο φθινόπωρο ξεκινά η επιχείρηση της «μεγάλης κατεδάφισης»: Η απόφαση για το ξεπούλημα των «φιλέτων» της ΔΕΗ έχει κλειδώσει στην κυβέρνηση και μέσα τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδακης θα δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες με τελικό στόχο την πλήρη και επιθετική ιδιωτικοποίηση των πλέον κερδοφόρων δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο, βασίζεται στο δόγμα της «επιβίωσης της ΔΕΗ διά της πώλησης» που καλλιεργήθηκε συστηματικά το καλοκαίρι, και, όπως επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, στηρίζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι η πλήρης μεταβίβαση σε ιδιώτες - «στρατηγικούς επενδυτές» - των «ασημικών» της ΔΕΗ, δηλαδή των δικτύων διανομής και υποδομών ενέργειας. Ο δεύτερος είναι η, κεκαλυμμένη, αύξηση των τιμολογίων μέσα από την κατάργηση εκπτώσεων και αναδιάταξης των κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος, και ο τρίτος το άμεσο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων που θα συνοδευτεί από πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εκατοντάδες εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά τον πλέον κερδοφόρο κλάδο της ΔΕΗ, τα δίκτυα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την πώληση μεγάλου πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μαζί με την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι το Δημόσιο να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 35%. Η δε πώληση θα γίνει αφού προηγηθεί, με νομοθετική ρύθμιση, η μεταβίβαση στον ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ παγίων περιουσιακών στοιχείων που αποτιμώνται έως και στα 3,5 δις ευρώ.

Εξίσου επιθετικό μοντέλο περαιτέρω, έως και πλήρους ιδιωτικοποίησης, προβλέπεται και για τα δίκτυα Μεταφοράς, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ που σήμερα ελέγχεται από το δημόσιο σε ποσοστό 51%. Σύμφωνα με τος πληροφορίες, στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του φθινοπώρου θα επιχειρηθεί η μείωση του μεριδίου του Δημοσίου ακόμη και κάτω από το 25%.

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι ήδη αποφασισμένη η κατάργηση - ή τουλάχιστον ελαχιστοποίηση σε καθαρά συμβολικό επίπεδο - η έκπτωση του 10% που απολαμβάνουν σήμερα οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 4 εκατομμύρια πελάτες σε σύνολο 7 εκατομμυρίων.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της έκπτωσης θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στο ποσό που θα πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς θα αντισταθμιστεί από μειώσεις σε άλλες χρεώσεις, όπως το ειδικό τέλος για τος ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Παραμένει όμως αμφίβολο πως θα επιτευχθεί αυτό, αφού τον Ιούλιο ο Κωστής Χατζηδακης είχε προαναγγείλει και παράλληλη ακύρωση της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπροσαρμογή σχεδιάζεται και στα τιμολογιακά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση. Τα σημερινά κλιμάκια είναι δύο, το πρώτο έως τις 2000 κιλοβατώρες και το δεύτερο από τις 2000 κιλοβατώρες και πάνω, με διαφορετικές χρεώσεις για κάθε μια κατηγορία. Δεδομένες πάντως είναι τόσο η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας όσο και η ενσωμάτωση στα τιμολόγια της ρήτρας CO2 προκείμενου να μεταφέρονται στους καταναλωτές οι όποιες επιπλέον επιβαρύνσεις από την άνοδο των δικαιωμάτων. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προανήγγειλε ακόμη άγριο κυνήγι των οφειλετών λέγοντας χαρακτηριστικά είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς ρεύματος.

Το τρίτο σκέλος του σχεδίου αφορά την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος - που σήμερα εκτείνεται έως το 2030 - για το κλείσιμο των παλαιών λιγνιτικών μονάδων. Ένα τέτοιο βήμα θα συνοδευτεί με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων μονάδων, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πηγή: www.tvxs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text