Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Στις 30 Αυγούστου το Δ.Σ. για τις αλλαγές στα τιμολόγια

ΔΕΗ: Στις 30 Αυγούστου το Δ.Σ. για τις αλλαγές στα τιμολόγια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Στις 30 Αυγούστου το Δ.Σ. για τις αλλαγές στα τιμολόγια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το τελευταίο διήμερο η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής επικαιρότητας λόγω των αλλαγών στη διοίκηση και το Δ.Σ. αλλά και των πρώτων "προγραμματικών δηλώσεων" του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Στάσση.

Και όπως αποδεικνύεται ο κ. Στάσσης προτίθεται να μην αφήσει ούτε μία μέρα χαμένη, στην προσπάθεια για διάσωση και turnaround της επιχείρησης, με δεδομένο μάλιστα ότι το οικονομικό κενό που υπάρχει για το επόμενο 12μηνο είναι ακόμη μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Για την ακρίβεια από τα 750 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καλύψει η επιχείρηση στις αρχές Αυγούστου, το ποσό αυξήθηκε κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες, εξαιτίας καθαρά εξωγενών παραγόντων (κυρίως εξαιτίας των τιμών αγοράς του διοξειδίου του άνθρακα).

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. ότι ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει τις αλλαγές στα τιμολόγια. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα έχουν άμεση ισχύ ήδη από τα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, με στόχο να υπάρξει άμεση ενίσχυση των χρηματοροών της επιχείρησης. Εάν δε συμβεί αυτό υπάρχει κίνδυνος ο ορκωτός ελεγκτής να περιλάβει νέα προειδοποίηση στις καταστάσεις που θα καταρτιστούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα τιμολόγια, αλλά και για τις άλλες πρόσθετες ενέσεις κεφαλαίων που χρειάζεται η ΔΕΗ και οι οποίες συναρτώνται από κυβερνητικές αποφάσεις. Πάντως στη χθεσινή Γ.Σ. η αρμόδια γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για τη διάσωση της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα (επιστροφή χρεώσεων ΥΚΩ, μείωση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ κλπ).

Σε κάθε περίπτωση η νέα διοίκηση δεν περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι των τιμολογίων, αλλά έδωσε και ένα πρώτο δείγμα θετικού αφηγήματος για την επιχείρηση: κυνήγι κακοπληρωτών και αποκοπές όσων επιμένουν να μην είναι συνεπείς, αλλαγή και εκσυγχρονισμός της εμπορικής πολιτικής, εισαγωγή νέων σύγχρονων προϊόντων, αλλαγή και μετασχηματισμός της ΔΕΗ με έμφαση στις ΑΠΕ.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση έδειξε την πρόθεσή της για απογαλακτισμό της ΔΕΗ από το στενό εναγκαλισμό του Δημοσίου: αυτή άλλωστε ήταν και η ερμηνεία της δήλωσης ότι η επιχείρηση θα παίζει επί ίσοις όροις στην αγορά και δεν μπορεί να κατεβαίνει σε διαγωνισμούς με τους ανταγωνιστές της να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις δικές της τιμές. Ο κ. Στάσσης, αναφερόταν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ όταν κατεβαίνει σε ένα διαγωνισμό για να διεκδικήσει την κατασκευή ενός έργου ΑΠΕ, είναι υποχρεωμένη να κάνει ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού. Έτσι π.χ. για ένα φωτοβολταϊκό, οι ανταγωνιστές γνωρίζουν ακριβώς την τιμή προμήθειας των πάνελ της ΔΕΗ, μπορούν να υπολογίσουν το κόστος και προσφέρουν στο διαγωνισμό χαμηλότερη τιμή και πετούν εκτός διαδικασίας τη ΔΕΚΟ. Στο θέμα αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί και η προηγούμενη διοίκηση υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών.

Την ίδια στιγμή σε ζητήματα όπου απαιτούνται δομικές αλλαγές όπως π.χ. στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε έτοιμος να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς ξεκινώντας ταυτόχρονα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που σήμερα ζουν από τις λιγνιτικές μονάδες.

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος μιλούν για "μερική αποκρατικοποίηση των δικτύων" δηλαδή απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί παραχώρησης πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text