Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Tα ουσιαστικά οφέλη του master plan του ΟΛΠ

Tα ουσιαστικά οφέλη του master plan του ΟΛΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tα ουσιαστικά οφέλη του master plan του ΟΛΠ

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η κατάθεση του master plan του ΟΛΠ. Ένα master plan αυξημένο κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς οι επενδύεις που προβλέπει εκτινάσσονται σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα 612 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού στα 800 εκατ. ευρώ. Οι επιπλέον επενδύσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι αποφάσισαν να προσθέσουν στο master plan την κατασκευή  ενός ακόμη προβλήτα (του τέταρτου που θα διαθέτει στο σύνολό του ο Πειραιάς), αυξάνοντας τη δυναμικότητα του λιμανιού.

Οι νέες επενδύσεις σημαίνουν αύξηση της απασχόλησης και ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου του Πειραιά στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα και στις πανευρωπαϊκές συνδυασμένες εμπορικές μεταφορές, εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες και στην ελληνική βιομηχανία logistics. Η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της βιομηχανίας logistics υπό προϋποθέσεις, όπως προαναφέραμε, θα είναι τα δύο «δώρα» των μεγάλων επενδύσεων των Κινέζων στην ελληνική λιμενική βιομηχανία, εκτός από τα μερίσματα και τα μισθώματα που καρπούται το ελληνικό Δημόσιο με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης που υπέγραψε με την Cosco.

Η διάχυση των ωφελημάτων των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι είναι αυτό που αναμένει και ο επιχειρηματικός κόσμος στον Πειραιά. Η συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού συστήματος πανηγυρίζει για τα μεταφορικά επιτεύγματα του ΟΛΠ και για το γεγονός ότι κερδίζει συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων με βάση τα διακινούμενα containers . Επίσης πράττει άριστα η νέα κυβέρνηση που ξεμπλοκάρει το master plan, αν και πρέπει να διαβαστεί με προσοχή, μήπως έχει κάποια «ψιλά γράμματα». Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του Πειραιά φέρνουν ως παράδειγμα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, «ζηλεύουν» το Ρότερνταμ, το Αμβούργο, που γίνονται πόλοι έλξης μεγάλων επιχειρήσεων logistics, αποθήκευσης, μεταποίησης και μεταφοράς, και επισημαίνουν ότι ανάλογος πρέπει να είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το «Porto Leone».

Για αυτό απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, διότι θα ήταν μεγάλο λάθος το «κινεζικό επενδυτικό τσουνάμι» στον Πειραιά να «πνίξει» την ελληνική μεσαία επιχειρηματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι φίλοι μας Κινέζοι έδωσαν  νέα, πρωτόγνωρη για τη χώρα μας πνοή στο μεγαλύτερο λιμάνι της, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τους κατοίκους που δεν έχουν άμεση σχέση με τη ναυτιλία, όταν θαυμάζουν από τις ακτές του Φαλήρου τα «θηρία» containerships που πλησιάζουν προς τον Πειραιά. Όμως, καθώς οι ίδιοι ως λαός αρέσκονται στις παροιμίες για να περιγράψουν και τις ανθρώπινες σχέσεις, ας έχουν υπ’ όψιν τους και μια ελληνική παροιμία που λέει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text