Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ - «Ζεσταίνεται» το κλίμα για αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες

Επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ - «Ζεσταίνεται» το κλίμα για αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ - «Ζεσταίνεται» το κλίμα για αυξήσεις κεφαλαίου από τις εισηγμένες

Του Γιώργου Κατικά

Πανγαία, Άβαξ, ΑΝΕΚ και Audio Visual μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια

Μετά από αρκετό καιρό βελτιώνεται το κλίμα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο ΧΑ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν αφορούσαν συνολικό ποσό 12,5 εκατ. ευρώ (Βαρβαρέσος, Μοτοδυναμική, Creta Farms), ενώ το 2018 έγιναν αυξήσεις συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ (Attica Bank, Σφακιανάκης, Τέρνα Ενεργειακή).

Ήδη για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 28 εκατ. ευρώ και έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις συνολικού ύψους λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Η Trastor άντλησε 23 εκατ. ευρώ περίπου, η Ιντερτέκ άντλησε 1,4 εκατ. ευρώ και η Unibios 3,75 εκατ. ευρώ.

Τη «μερίδα του λέοντος» από τις αυξήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες  διεκδικεί η Εθνική Πανγαία, η οποία μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από την Invel επιθυμεί να βελτιώσει τη διασπορά της μετοχής μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δ.Σ. η αύξηση θα είναι ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Η Audio Visual έχει προγραμματίσει μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 8 εκατ. ευρώ, η Άβαξ έχει λάβει απόφαση για αύξηση έως 20 εκατ. ευρώ, η Ακρίτας έχει λάβει απόφαση για αύξηση έως 11,1 εκατ. ευρώ, η Diversa έχει πάρει η γενική συνέλευση απόφαση για αύξηση έως 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ανακοινώσει παλαιότερα και η ΑΝΕΚ (20 εκατ. ευρώ), αλλά και ο νέος μέτοχος των Σελόντα και Νηρεύς, σύμφωνα με τη συμφωνία εξαγοράς που έχει κάνει με τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως η ΑΝΕΚ έχει στα θέματα ημερήσιας διάταξης στη γενική συνέλευση της 9ης Σεπτεμβρίου τη λήψη μέτρων επειδή τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και θα αποφασίσει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για αύξηση κεφαλαίου έως 20 εκατ. ευρώ.

Πάντως διατυπώνονται ερωτήματα από στελέχη της αγοράς για κάποιες από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί καθώς είναι αρκετά μεγάλες για τα δεδομένα των εταιρειών, όπως η περίπτωση της Diversa, ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις για αυξήσεις οι οποίες έχουν γίνει αρκετούς μήνες πριν χωρίς να  έχει διαπιστωθεί «δραστηριότητα» ανάλογη στη συνέχεια.

Τέλος έγκυροι κύκλοι σημειώνουν πως μπορεί σε κάποιες από τις αυξήσεις που έγιναν να παρατηρήθηκε ενίσχυση συμμετοχής των επενδυτών σε σχέση με προγενέστερες  κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά αυτό δεν εγγυάται πως θα επαναλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση και πως αν οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν πρόθεση να καλύψουν και τα αδιάθετα πλην της συμμετοχής τους, οι αυξήσεις δεν θα καλυφθούν ολοσχερώς

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text