Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε ύφεση η Ισλανδία λόγω κατάρρευσης αεροπορικής εταιρείας

Σε ύφεση η Ισλανδία λόγω κατάρρευσης αεροπορικής εταιρείας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ύφεση η Ισλανδία λόγω κατάρρευσης αεροπορικής εταιρείας

Με προσφορές τελευταίας στιγμής και φθηνά εισιτήρια, η ισλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους WOW air είχε καταφέρει από την ίδρυσή της το 2011 να ανανεώσει την αναιμική ισλανδική οικονομία, ενώ μετά την πτώχευσή της τον Μάρτιο οδηγεί τη χώρα σε ύφεση.

Η πτώχευση της εταιρείας όχι μόνο άφησε 900 υπαλλήλους άνεργους, αλλά προκάλεσε επίσης σημαντική μείωση του τουρισμού, που ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Ξενοδοχεία, πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρείες ξεναγήσεων και καταστήματα βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν, αφού ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε φέτος κατά 16% σε σχέση με το 2018. Ιδιαίτερα η μείωση των Αμερικανών τουριστών κατά 20%, οι οποίοι τείνουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα στις διακοπές τους, σύμφωνα με τους New York Times, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ισλανδική οικονομία.

Η πτώχευση της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ισλανδία ευθύνεται εν μέρει και για την αύξηση της ανεργίας από 2,9% τον Ιανουάριο στο 4,7% τον Μάρτιο. Εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού, σημειώνεται παράλληλα υπερπροσφορά των νεόδμητων κτιρίων και «πάγωμα» σε σχέδια ανέγερσης νέων κατοικιών.

Ο Σκούλι Μόγκενσεν, ιδρυτής της WOW air, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν ευθύνεται για τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες της χώρας του, σύμφωνα με τους New York Times. Ωστόσο, αναγνωρίζει και υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι η WOW air είχε οδηγήσει παλαιότερα την Ισλανδία σε έξοδο από την κρίση. «Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού δεν θα είχε συμβεί εάν δεν είχε υπάρξει η WOW air», δήλωσε στους New York Times.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text