Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Με ποιους τρόπους θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι ελληνικές τράπεζες; - Θα πρέπει να πληρώσουν ακριβό λογαριασμό 5-6 δισ ευρώ

Με ποιους τρόπους θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι ελληνικές τράπεζες; - Θα πρέπει να πληρώσουν ακριβό λογαριασμό 5-6 δισ ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με ποιους τρόπους θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι ελληνικές τράπεζες; - Θα πρέπει να πληρώσουν ακριβό λογαριασμό 5-6 δισ ευρώ

Για να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν λογαριασμό που υπολογίζεται σε 5-6 δισεκ. ευρώ.

Πρωθυπουργός, υπουργός οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης ανέφεραν ότι με την άρση των capital controls επιστρέφουν στην κανονικότητα οι ελληνικές τράπεζες.

Όμως αυτό αποτελεί μια πολιτική υπερβολή και όχι πραγματικότητα.

Σίγουρα η άρση των capital controls έχει την σημειολογία και συμβολικότατα της και σίγουρα κάθε τι που επιτρέπει στην αγορά να κινείται ελεύθερα είναι ορθή πολιτική.

Τα capital controls επιβλήθηκαν από τα λάθη της αριστερής διακυβέρνησης και προκάλεσε μεγάλες συνέπειες στην οικονομία αλλά ταυτόχρονα απέτρεψε τον bank run, την μαζική φυγή καταθέσεων εξαιτίας των άστοχων πολιτικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως φθάνοντας στο σήμερα, οι τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα.

Για να επιστρέψουν στην κανονικότητα θα πρέπει να πληρώσουν λογαριασμό που υπολογίζεται σε 5-6 δισεκ. ευρώ.

Πως θα επιστρέψουν στην κανονικότητα;

1)Θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν NPEs ως προς τα δάνεια τους 3,5% με 4% και όχι 45% της τρέχουσας περιόδου.

Δεν απαιτείται μόνο μείωση π.χ. στο 15% αλλά στο 3,5% με 4% στον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Αυτό είναι κανονικότητα.

2)Θα πρέπει να αλλάξει η δομή των κεφαλαίων των τραπεζών.

Δεν μπορεί να διαθέτουν tangible book κεφάλαια 24 δισεκ. εκ των οποίων τα 16 δισεκ. να είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC.

Η σχέση DTC προς κεφάλαια είναι στις ελληνικές τράπεζες είναι 66% δηλαδή το 66% των κεφαλαίων είναι αναβαλλόμενος φόρος.

Στην Ευρώπη η ανάλογη σχέση είναι 20%.

Θεωρητικά οι τράπεζες στην Ελλάδα για να φθάσουν στο 20% το DTC θα πρέπει να αντικαταστήσουν 10-11 δισεκ. του DTC με νέο καθαρό κεφάλαιο.

3)Στις τράπεζες οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις και αυτό εξηγεί για τα υπόλοιπα δανείων στις τράπεζες μειώνονται.

Οι τράπεζες πρέπει να διαθέσουν νέα δάνεια αλλά πρέπει να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και την απαραίτητη ρευστότητα.

Στο σκέλος της ρευστότητας και παρ΄ ότι έχει μειωθεί το χάσμα δανείων προς καταθέσεις αισθητά σε σχέση με το παρελθόν υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

4)Οι τράπεζες για να επανέλθουν στην κανονικότητα θα πρέπει η σχέση τιμής προς λογιστική αξία να διαμορφωθεί στο 0,8 από 0,38 της τρέχουσας περιόδου.

Όμως σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρηματιστηριακή αξία με όρους P/BV 0,80.

Αυτό θα πει κανονικότητα.

5)Θα πρέπει οι τράπεζες όχι απλά να εμφανίζουν κέρδη και ενίοτε λογιστικά αλλά να διανείμουν μέρισμα.

Από το 2009 έχουν να διανείμουν μέρισμα οι ελληνικές τράπεζες και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν να δίνουν μέρισμα το 20222.

Κανονικότητα σημαίνει μέρισμα στον μέτοχο.

6)Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνο το μεγαλύτερο αρνητικό απόθεμα προβληματικών δανείων αλλά εμφανίζουν και δομική αδυναμία στην κερδοφορία.

Οι τράπεζες έχουν δύο πηγές εσόδων, έκτακτα π.χ. ομόλογα και τακτικά έσοδα από τόκους και προμήθειες.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν δύο παράδοξα

Α)Αποτιμούν τους τόκους των δανείων με παραδοχή ότι η βάση εκκίνησης δεν μπορεί να είναι κάτω του μηδενός.

Όμως τα περισσότερα δάνεια έχουν ως βάση εκκίνησης το Euribor 3 μηνών που σήμερα είναι -0,40%.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό το -0,40% δεν το αποτιμούν στους ισολογισμούς τους.

Β)Οι ελληνικές τράπεζες – παραδόξως – λογιστικοποιούν τόκους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τόκους που φέρονται ότι εισπράττουν… χωρίς να εισπράττουν.

Για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους οι ελληνικές τράπεζες υιοθέτησαν τις έως εξοργιστικές υψηλές προμήθειες π.χ. στην χρήση των ATMs, στις μεταφορές κεφαλαίων κ.α.

Η ποιότητα της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών είναι χαμηλή και φθίνουσα.

Τι πρέπει να συμβεί;

Στα νέα stress tests του Ιουλίου 2020 της ΕΚΤ και της EBA θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι επιλογές θα είναι δύο δεν κάνουμε τίποτε και κρατάμε ως έχουν τα δεδομένα, οπότε η ίδια σαθρή κατάσταση θα διατηρηθεί ή τα αλλάζουμε όλα.

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει πάντα υποστηρίζαμε ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια – έμμεσα το έχει παραδεχθεί και η ΤτΕ μέσω της πρότασης της για τα NPEs που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να εφαρμοστεί –

Δεν μπορεί να μιλάμε για τράπεζες που έχουν καθαρούς ισολογισμούς και λειτουργούν ενεργητικά στην οικονομία – χορηγώντας – ξανά δάνεια χωρίς… να ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά.

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Όμως δεν φθάνει μόνο αυτό.

Είναι λυπηρό αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν 37 χιλιάδες εργαζόμενοι στο τραπεζικό σύστημα.

Με τα κέρδη που υπάρχουν και 25 χιλιάδες φθάνουν στις ελληνικές τράπεζες και επίσης 300-350 καταστήματα λιγότερα.

Ορισμένοι αναφέρουν ότι πρέπει να θυσιαστεί μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ώστε να υπάρξει μια νέα ανακατανομή στο τραπεζικό σύστημα.

Είναι απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου αλλά και τραπεζικού ρίσκου.

Επίσης δεν θεωρούμε ότι η χρήση των 24,1 δισεκ. κεφαλαίων από το τρίτο μνημόνιο που υπάρχουν ως κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα κεφάλαια των τραπεζών.

Η χρήση κρατικών κεφαλαίων πρέπει να αποτραπεί, ιδιωτικά κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text