Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 86,8 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 86,8 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 86,8 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 86,8 εκατ. ανακοίνωσε η Alpha Bank για το α' εξάμηνο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα το β' τρίμηνο μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο, κατά Ευρώ 0,4 δισ., γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της εκ νέου αθέτησης ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων (redefaults) λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, όσο και στην επιτυχή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 48,3% τον Ιούνιο 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,3%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: "Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πτωτική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος επέστρεψε στα προ της κρίσης επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για την πλήρη αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας στην οικονομία. Η Alpha Bank σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας της και ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα συνέχισε την εφαρμογή του σχεδίου της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκκινώντας τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συναλλαγών πώλησης στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αυτές οι θετικές εξελίξεις αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση μιας φιλόδοξης στρατηγικής, την οποία πρόκειται να οριστικοποιήσουμε με το Διοικητικό μας Συμβούλιο, πριν από την παρουσίασή της στην αγορά κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του έτους"

Τα αποτελέσματα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος κατέγραψε:

- Περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 17,8% στο τέλος Ιουνίου 2019, ενισχυμένο κατά 80 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της

αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Δείκτης Κεφαλαίων Συνολικής Επάρκειας (CAD) ανήλθε σε 17,8%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους Ευρώ 1,9 δισ. έναντι των ελάχιστα απαιτούμενων βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP). Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν σε Ευρώ 7,9 δισ. έναντι Ευρώ 7,7 δισ. στο τέλος του α’ τριμήνου.

- Συνεχή βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε Ευρώ 33,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2019, αυξημένα κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 102% στο τέλος Ιουνίου 2019 έναντι 111% τον Ιούνιο 2018.

- H Alpha Bank συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε Ευρώ 1,5 δισ. το α΄ εξάμηνο του 2019. Οι νέες χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά το β’ εξάμηνο του 2019.

- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 388,6 εκατ. Το β΄ τρίμηνο 2019, το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,5%, σταθερό σε τριμηνιαία βάση.

- Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 10,9 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 81,2 εκατ., κυρίως από την ενίσχυση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών και την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων.

- Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 123,7 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2019, επηρεασμένα θετικά από κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα συνολικά Xρηματοοικονομικά Κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 197,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2019.

- Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,5% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των Γενικών Εξόδων καθώς και της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού.

- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων για το β΄ τρίμηνο 2019 διαμορφώθηκε σε Ευρώ 322,7 εκατ., ενισχυμένο κατά 18,9% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένο θετικά από την αύξηση των χρηματοοικονομικών κερδών.

- Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+1,4% σε τριμηνιαία βάση) και ανήλθαν σε Ευρώ 246 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2019, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να ανέρχεται σε 1,9% ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, σταθερό σε τριμηνιαία βάση, έναντι 3,2% κατά μέσο όρο το 2018.

- Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 86,8 εκατ. για το α΄ εξάμηνο 2019, έναντι Ευρώ 12,7 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2018.

- Το β΄ τρίμηνο 2019 , τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο, κατά Ευρώ 0,4 δισ., γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μείωση της εκ νέου αθέτησης ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων (redefaults) λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής, όσο και στην επιτυχή αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 48,3% τον Ιούνιο 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 45,3%.

- Η Τράπεζα επικεντρώνεται στις ενέργειες υλοποίησης του στόχου Ευρώ 5,5 δισ. που έχει θέσει για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της για το 2019, με την επίτευξη ταχύτερου ρυθμού οργανικής μείωσης καθώς και με την πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετουμένων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 3,7 δισ. περίπου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text