Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Θετικό κλίμα για Ελλάδα και τράπεζες στα roadshows των Goldman Sachs - HSBC

Θετικό κλίμα για Ελλάδα και τράπεζες στα roadshows των Goldman Sachs - HSBC

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικό κλίμα για Ελλάδα και τράπεζες στα roadshows των Goldman Sachs - HSBC

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στο περιβάλλον των ξένων funds που συμμετείχαν στα roadshows που διεξήχθησαν αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των roadshows που ακολουθούν, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τον "χορό" των roadshows του φθινοπώρου ξεκίνησε τη Δευτέρα η Goldman Sachs με το 7th CEEMEA Financials Symposium στο Λονδίνο, όπου από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο συμμετείχε η Alpha Bank και την επόμενη ημέρα, επίσης στο Λονδίνο, ξεκίνησε το roadshow της HSBC, Annual GEMs Investor Forum το οποίο και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, όπου το "παρών" από την ελληνική πλευρά δίνουν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Σήμερα ξεκινά το διήμερο Global Emerging Market Conference της Citigroup στη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να συμμετάσχει η Alpha Bank, ενώ ακολουθεί στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο και το Financials CEO Conference της Bank of America Merrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η συμμετοχή των ξένων funds στα δύο roadshows στο Λονδίνο (Goldman Sachs και HSBC) ήταν αρκετά υψηλή, παρόλο που διεξήχθησαν πολύ νωρίς τον Σεπτέμβριο και μάλιστα αυτό της Goldman έγινε σε ημέρα αργίας για τα αμερικάνικα funds (Labor Day στις ΗΠΑ), κάτι που ίσως και να επηρέαζε το ενδιαφέρον δεδομένου και του ότι ήταν πολύ κοντά και στις ημέρες της καλοκαιρινής άδειας.

Όπως αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν στις συναντήσεις, τα ξένα funds έχουν ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθώς τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται, όπως οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι τιμές ακινήτων είναι αισιόδοξα, ενώ οι προοπτικές της Ελλάδας μετά και τις εκλογές του Ιουλίου έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της φιλο-επενδυτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, η άρση των capital controls αξιολογείται επίσης πολύ θετικά από τους ξένους επενδυτές καθώς δίνει ένα "σήμα" επιστροφής της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα.

Στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την Ελλάδα τα funds τοποθετούν το ράλι των ελληνικών ομολόγων, παρατηρώντας πως οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά και αυτό αποτυπώνει σαφέστατα το θετικό κλίμα που υπάρχει γύρω απ΄τη χώρα αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες οι ερωτήσεις των funds κινήθηκαν σε τέσσερα μέτωπα. Το πρώτο αφορά την πρόοδο που καταγράφουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα σχέδια μείωσης των NPEs και το κατά πόσο θα επιτύχουν τους στόχους του επόμενου διαστήματος, μετά και τα θετικά στοιχεία του β' τριμήνου όπου παρατηρήθηκε συνέχιση της μείωσης των NPEs και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τα ξένα funds θέμα είναι το πότε θα είναι έτοιμο για εφαρμογή το σχέδιο του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, το APS, το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα σχέδια των ίδιων των τραπεζών για τα NPEs. Οι καθυστερήσεις σχετικά με τις εγκρίσεις και την εφαρμογή του σχεδίου που παρατηρήθηκαν κατά την θητεία της προηγουμένης κυβέρνησης είχαν προβληματίσει τα ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως το "πράσινο φως" για το APS από την DGComp αναμένεται να δοθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τέλος, η πιστωτική επέκταση αλλά και η δημιουργία καινούργιων δανείων βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds στις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το καινούργιο business plan της Alpha Bank το οποίο θα ανακοινώσει η συστημική τράπεζα το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text